Cipóban sült sonka

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Cipóban sült sonka

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dl langyos víz
  • 80 dkg füstölt, főtt sonka
  • 2 evőkanál + 1 kk. napraforgó olaj
  • 1 kk. őrölt köménymag
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk.
1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük, majd a szélekről hozzákeverünk egy kis lisztet. Letakarva, kb. 15 percig kelni hagyjuk. Elkeverjük a sót 1 dl langyos vízben, majd 2 ek. olajjal és a köménymaggal együtt a liszthez adjuk.
Ha szükséges, még egy kevés langyos vizet adagoljunk hozzá, ez függ a liszt minőségétől.
Hólyagosra dagasztjuk, majd langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és négyzet alakúra nyújtjuk.
A széleket megkenjük vízzel, a tészta közepére helyezzük a sonkát, a széleket felhajtjuk rá, cipó formára igazítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (én kacsasütőbe) emeljük, és letakarva 1 órát kelesztjük.A tojássárgáját elkeverjük 1 kk. olajjal, megkenjük a cipó tetejét, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 35-40 perc) úgy, hogy a sütő aljában egy lábasba vizet teszünk. Hagyjuk kihűlni, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk. Ízlés szerint (szív alakú) főtt tojással, tormával, mustárral stb. kínáljuk.

1
2
3
Ezt is szeretjük