Fahéjas-rumos szilvás pite
Ha valami igazán gyors és egyszerű gyümölcsösre vágyunk, akkor készítsünk ilyen sütit. Egy kicsit olyan mint a \"potyogtatós\" piskóta, de mégsem az, de nem is az a hagyományos értelemben vett pite.
Bármilyen gyümölcs alkalmas hozzá, ha nincs friss gyümölcsünk, akár befőttel is, vagy sűrűbb, darabos lekvárral is működik. Persze, ilyenkor a cukorral szolidabban bánjunk, mivel a befőtt is és a lekvár is édesebb, mint a friss gyümölcs. Sárgabarackkal is isteni finom, de ebben az esetben rum helyett, egy kevés barack pálinkával fokozzuk az ízhatást és fahéj helyett pedig, vaníliát használjunk.
Fahéjas-rumos szilvás pite
Hozzávalók 6 személyre
- 15 dkg fehér tönkölyliszt
- 16 dkg barna nádcukor
- 12 dkg puha vaj
- 3 db tojás
- 1/2 kezeletlen citrom héja és 1 ek a levéből
- 1/2 tk sütőpor
- 25-30 dkg szilva, de bármilyen más gyümölcsből készíthetjük
- 1 mokkáskanál vanília kivonat, vagy 1 cs vaníliás cukor
- 1 kiskanál fahéj
- 2 evőkanál rum
- 2 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítés:
Először a vajat a cukorral és a vaníliával, reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat. Mindhárom tojással habosra verjük a masszát, hozzákeverjük a citromlevet is.
Végül jól elkeverjük egyenletesen, benne a sütőporral elkevert lisztet.
Kivajazunk egy pitesütőt, kiszórjuk egy kevés liszttel, és beleterítjük a masszát.
A tetejére tesszük a felezett szilvát, meghintjük őrölt fahéjjal és meglocsolgatjuk a rummal. Ha nagyon savanyú a szilva, akkor a fahéjjal együtt szórhatunk rá, még egy kevés cukrot. A tetejét beborítjuk a szeletelt mandulával.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor kevés porcukorral megszórjuk a tetejét.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept