Somlói galuska torta

Ez is érdekelhet

Hőségben is tökéletes választás az ország legjobb játszóparkja! (x)

Kszi, Simon – Mindenkinek jár egy első szerelem (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

A legnőiesebb kánikularuha a szezonban: ha egyszer felveszed, többé nem akarsz mást viselni »

Ezzel a jeges teával hűsítsd magad, ha diétázol: natúr, és nincs benne felesleges kalória »

Egy apró trükk, hogy még csinosabb legyen a bokavillantó nadrág: ilyen cipőkkel viseld »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kisfiam első születésnapjára készítettem!

Hozzávalók 12 személyre:

Piskótához

  • 7 db tojás
  • 1,5 dl víz
  • 22,5 dkg cukor
  • 37,5 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1,5 dl víz
  • 1 ek kakaópor
  • 2 ek darált dió

A vaníliakrémhez

  • 1 l tej
  • 8 tojássárgája
  • 4 ek cukor
  • 4 cs vaníliás cukor
  • 8 dkg liszt

A csokoládéöntethez

  • 5 ek kakaópor
  • 2ek cukor
  • Kevés víz

Az összeállításhoz

  • 15 dkg durvára vágott dió
  • 15 dkg mazsola (lehet rumba vagy vízbe áztatni)
  • 1 dl rum
Recept idők

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat egy mérőkancsóba rakom, felöntöm 1,5 dl vízzel, hogy 6 dl legyen összesen. Egy tálba öntöm, hozzáteszem a cukrot és habosra felverem. A lisztet a sütőporral összekeverem, majd beleteszem a tojásba és 1,5 dl vízzel lazítom. Nem muszáj bele az összes víz, a tésztától függ. A tésztát háromfelé mérem, lesz egy sima lap, a következőbe belekavarom az 1 ek kakaóport, a harmadikba a 2 ek darált diót.
A tésztákat 26 cm-es, kivajazott és lisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük (tűpróba).
A vaníliakrémhez 8 dl tejet a vaníliás cukorral kis lángon melegíteni kezdjük, közben a cukorral összekevert lisztet simára és kicsit habosra keverjük a tojás sárgákkal. Hozzáöntjük a megmaradt 2 dl tejet, végül belekeverjük a melegedő tejbe. Kevergetve forrásig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A csokoládéöntethez a kakaóport és a cukrot egy edénybe öntjük, és hozzáadunk annyi vizet, hogy simára tudjuk keverni vele. Ezután lassú tűzön forrásig melegítjük, majd a tűzről levéve hagyjuk, hogy besűrűsödjön.
Összeállításhoz a tortaformába tesszük a sima piskótát, meglocsoljuk a rum harmadával, rákenjük a krém harmadát, rászórjuk a durvára vágott diót és a mazsola felét, ráöntjük a csokoládéöntet felét. Erre kerül rá a kakaós piskótalap. Ezt is meglocsoljuk a rummal, jön rá a krém, a darált dió, a mazsola, a csokoládé öntet. Erre kerül rá a diós piskótalap, ezt is meglocsoljuk rummal, a krémmel lekenjük.
Ezután egy éjszakát hűtőszekrénybe tesszük. Ha valaki már nem nagyon szeretné díszitgetni, az tehet rá szintén diót, mazsolát, tejszínhab és csokoládé öntetett.

Ezt is szeretjük