Fordított barackos torta (Tarte Tatin barackkal)
Mikor otthon voltam GYED-en, rengetegféle sütit, tortát, kekszet kipróbáltam, ez volt az egyik legfinomabb.
Fordított barackos torta (Tarte Tatin barackkal)
Hozzávalók 8 személyre
- 0.5 csésze barna cukor (2 dl-es poharat használok erre)
- 800 gramm szeletelt, lecsöpögtetett barack
- 250 g vaj
- 1 csésze cukor
- 3 tojás
- 2 csésze liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 0.5 csésze tej
Karamellkrémhez
- 5 ek cukor
- 5 dkg vaj
- 0.5 deci tejszín
Elkészítés:
Egy tortaformát (26 centis) kivajazunk, az aljára rászórjuk a fél csésze barna cukrot, ráhelyezzük a barackot (több réteg lesz).
Előmelegítjük a sütőt, a vajat elkeverjük a cukorral, majd mehetnek bele egyenként a tojások, a tej, a liszt, só. Mehet bele vanília aroma is, egy kávéskanállal.
A tésztát rákanalazzuk a barackra, majd jól megütögetjük, hogy lemenjen alulra is. Be a sütőbe, és közepes fokozaton kb. 45 percig sül, tűpróbával lehet ellenőrizni, hogy kész-e, elég sötét lesz a teteje mire átsül.
Ha kisült, kivesszük, ráfordítjuk egy tányérra, és kihűtjük. Lehet karamellszósszal, pudinggal, tejszínnel, friss gyümölccsel tálalni. A karamell szósz istenien harmonizál vele.
Karamell öntet
A cukrot meg kell olvasztani, bele a vaj, majd kevergetve apránként a tejszín, simára kell keverni, kicsit forralni, majd hűteni.
