Sütőtökkrémleves

Ez is érdekelhet

Hőségben is tökéletes választás az ország legjobb játszóparkja! (x)

Kszi, Simon – Mindenkinek jár egy első szerelem (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

A legnőiesebb kánikularuha a szezonban: ha egyszer felveszed, többé nem akarsz mást viselni »

Ezzel a jeges teával hűsítsd magad, ha diétázol: natúr, és nincs benne felesleges kalória »

Egy apró trükk, hogy még csinosabb legyen a bokavillantó nadrág: ilyen cipőkkel viseld »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Bár nincs még szezonja a sütőtöknek, ezt a receptet érdemes elraktározni és kipróbálni majd ősszel! Fűszeres, finom krémes, igazán megéri!
A receptet a Gyömbér.hu-n találtam.

Tálalási tipp:
Ha pöttyöket teszünk a tejszínből a levesre és egy fogpiszkálóval egy határozott mozdulattal áthúzzuk őket, akkor ilyen elmosódott szívecske láncot kapunk.

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 kg sült sütőtök húsa
  • 1 fej vízszintesen félbevágott fokhagyma
  • 1 maréknyi rozmaring (esetemben szárított)
  • olívaolaj
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • hintésnyi reszelt szerecsendió
  • kb. 1 liter forró csirke alaplé
  • 100 ml zsíros főzőtejszín (20%-os)
  • 15 gr vaj
  • pirított fenyőmag
Recept idők

Elkészítés:

A tököt hosszában félbevágjuk, a magokat kikaparjuk. A húsát bevagdossuk, de a héját ne vágjuk át! Sózzuk-borsozzuk, majd a fokhagymával és rozmaringgal alaposan bedörzsöljük.
Mindkét fél tökbe pár csipet rozmaringot és fél fej hámozatlan fokhagymát teszünk, majd olívaolajjal meglocsoljuk őket.
A tököt 175 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
Ekkor kivesszük, megtisztítjuk a rozmaring javától és a fokhagymától, a húsát még forrón kikanalazzuk és pürésítjük.
Egy lábasban kb. 2 evőkanálnyi olajat hevítünk, ebben a hagymát üvegesre pároljuk.
Kinyomkodunk 3 sült fokhagymagerezdet a héjából, ezeket összepirítjuk pár perc alatt, sózzuk, borsozzuk és mehet bele a csipet szerecsendió.
Hozzáadjuk a sütőtökpürét és az alaplevet. Lehet nem kell bele az összes, én beletettem, nekünk így lett jó állagú.
Felforraljuk, majd kis lángon további 15 percig gyöngyöztetjük.
A végén hozzáadjuk a tejszínt és 1-2 percig azzal együtt is főzzük.
Belekeverjük a vajat, még egyszer kóstoljuk, ízesítjük, végül az elkészült levest bársonyosra turmixoljuk.
Én le is szűrtem még pluszba, de csak azért, hogy a maradék rozmaring darabkák is eltűnjenek belőle.
Ezután fenyőmagot pirítottam egy száraz serpenyőben, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve.
Tejszínnel díszítettem a levest és fenyőmaggal hintve tálaltam.

1
2
3
4
Ezt is szeretjük