Sütőtökkrémleves

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár nincs még szezonja a sütőtöknek, ezt a receptet érdemes elraktározni és kipróbálni majd ősszel! Fűszeres, finom krémes, igazán megéri!
A receptet a Gyömbér.hu-n találtam.

Tálalási tipp:
Ha pöttyöket teszünk a tejszínből a levesre és egy fogpiszkálóval egy határozott mozdulattal áthúzzuk őket, akkor ilyen elmosódott szívecske láncot kapunk.

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 kg sült sütőtök húsa
  • 1 fej vízszintesen félbevágott fokhagyma
  • 1 maréknyi rozmaring (esetemben szárított)
  • olívaolaj
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • hintésnyi reszelt szerecsendió
  • kb. 1 liter forró csirke alaplé
  • 100 ml zsíros főzőtejszín (20%-os)
  • 15 gr vaj
  • pirított fenyőmag
Recept idők

Elkészítés:

A tököt hosszában félbevágjuk, a magokat kikaparjuk. A húsát bevagdossuk, de a héját ne vágjuk át! Sózzuk-borsozzuk, majd a fokhagymával és rozmaringgal alaposan bedörzsöljük.
Mindkét fél tökbe pár csipet rozmaringot és fél fej hámozatlan fokhagymát teszünk, majd olívaolajjal meglocsoljuk őket.
A tököt 175 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
Ekkor kivesszük, megtisztítjuk a rozmaring javától és a fokhagymától, a húsát még forrón kikanalazzuk és pürésítjük.
Egy lábasban kb. 2 evőkanálnyi olajat hevítünk, ebben a hagymát üvegesre pároljuk.
Kinyomkodunk 3 sült fokhagymagerezdet a héjából, ezeket összepirítjuk pár perc alatt, sózzuk, borsozzuk és mehet bele a csipet szerecsendió.
Hozzáadjuk a sütőtökpürét és az alaplevet. Lehet nem kell bele az összes, én beletettem, nekünk így lett jó állagú.
Felforraljuk, majd kis lángon további 15 percig gyöngyöztetjük.
A végén hozzáadjuk a tejszínt és 1-2 percig azzal együtt is főzzük.
Belekeverjük a vajat, még egyszer kóstoljuk, ízesítjük, végül az elkészült levest bársonyosra turmixoljuk.
Én le is szűrtem még pluszba, de csak azért, hogy a maradék rozmaring darabkák is eltűnjenek belőle.
Ezután fenyőmagot pirítottam egy száraz serpenyőben, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve.
Tejszínnel díszítettem a levest és fenyőmaggal hintve tálaltam.

1
2
3
4

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük