Epres pite

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Tökéletes szemöldök gyanta nélkül: így fésüld, hogy szedni is alig kelljen »

Nincs köldöke a Victoria’s Secret modelljének: ilyen a hasa retus nélkül »

Így kommunikáld okosan, ha nem hívsz meg valakit az esküvőre, aki számít rá »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Kezdődik az eperszezon :)!!! És végre eljött a gyönyörű eprek ideje is, amiket a Vásárcsarnokban vettem szombaton. Egy klasszikus pite receptet választottam hozzá, Martha Stewarttól.
A pite egy rendkívül egyszerű desszert, elkészítése semmiféle konyhai jártasságot nem igényel, a tészta készítésénél csak arra kell figyelni, hogy a vaj hideg maradjon, ugyanis a tészta ettől lesz igazán omlós.
A lényegét a töltelék adja, ami a végtelenségig variálható, készülhet édes (almás, meggyes, diós, mákos, túrós) vagy akár sós (húsos, halas, szalonnás, zöldséges) változatban is.
Eredete meglepően régre nyúlik vissza. Már Kr. e. 9500 tájáról maradtak nyomai annak, hogy őseink megfelelő szerszámok birtokában gabonaőrleményből tésztát készítettek, amely a mai értelemben ismert piték, lepények ősét jelentette.

Hozzávalók 4 személyre:

  • egy pitéhez
  • 1 kg friss eper
  • 110 g vaj
  • 110 g porcukor + 2 ek. az eperöntethez
  • 1 nagy tojás + 1 sárgája a kenéshez
  • 235 g liszt
  • 1 késhegynyi só
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 ek. cukorral felverve
Recept idők

Elkészítés:

A porcukrot és a szobahőmérsékletű vajat habverővel puhára keverem, beleütöm a tojássárgáját is. Fokozatosan hozzáadagolom a lisztet és a sót, homogén tésztát gyúrok belőle, majd folpackba csomagolom, és beteszem a hűtőbe legalább egy órára.
A tésztát lisztezett deszkára borítom, tepsi méretűre nyújtom, a szélére ráhagyok egy keveset.
Egy 28 cm-es tortaformát kivajazok és megszórok liszttel.
A kinyújtott tésztát feltekerem a nyújtófára, és óvatosan beleengedem a piteformába. Szépen eligazítom, úgy, hogy a tészta fusson fel a forma oldalára is, a felesleget levágom, az alját pedig villával megszurkálom. Még egy órára beteszem a hűtőbe.
A hűtőből kivett tésztát egy réteg sütőpapírral beborítom, és a töltelék helyére száraz babot teszek. Előmelegített sütőben 180 fokon (gázsütő 2-es fokozat) 15 percig sütöm, majd a babot kiöntöm belőle, megkenem a vízzel elkevert tojássárgájával, és még 5-10 percre visszateszem a sütőbe.
Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket. Az epret megmosom, a zöldet levágom róla úgy, hogy nagyjából egyforma méretű darabokat kapjak.
A megpucolt epret serpenyőbe teszem, közepesen alacsony fokozaton kb. 3 percig párolom, hogy egy kicsit megpuhuljon, majd kiszedem egy tányérra.
A serpenyőben maradt eperléhez egy hozzáadom a két evőkanálnyi porcukrot, és kicsit összeforralom, hogy besűrűsödjön.
A kihűlt epret a tésztára rendezem, és megkenem az eperöntettel, hogy szép fényes legyen.
Tejszínhabbal a tetején, porcukorral megszórva tálalom.

Ezt is szeretjük