no

Epres pite

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kezdődik az eperszezon :)!!! És végre eljött a gyönyörű eprek ideje is, amiket a Vásárcsarnokban vettem szombaton. Egy klasszikus pite receptet választottam hozzá, Martha Stewarttól.
A pite egy rendkívül egyszerű desszert, elkészítése semmiféle konyhai jártasságot nem igényel, a tészta készítésénél csak arra kell figyelni, hogy a vaj hideg maradjon, ugyanis a tészta ettől lesz igazán omlós.
A lényegét a töltelék adja, ami a végtelenségig variálható, készülhet édes (almás, meggyes, diós, mákos, túrós) vagy akár sós (húsos, halas, szalonnás, zöldséges) változatban is.
Eredete meglepően régre nyúlik vissza. Már Kr. e. 9500 tájáról maradtak nyomai annak, hogy őseink megfelelő szerszámok birtokában gabonaőrleményből tésztát készítettek, amely a mai értelemben ismert piték, lepények ősét jelentette.

Epres pite

Hozzávalók 4 személyre

  • egy pitéhez
  • 1 kg friss eper
  • 110 g vaj
  • 110 g porcukor + 2 ek. az eperöntethez
  • 1 nagy tojás + 1 sárgája a kenéshez
  • 235 g liszt
  • 1 késhegynyi só
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 ek. cukorral felverve
Recept idők

Elkészítés:

A porcukrot és a szobahőmérsékletű vajat habverővel puhára keverem, beleütöm a tojássárgáját is. Fokozatosan hozzáadagolom a lisztet és a sót, homogén tésztát gyúrok belőle, majd folpackba csomagolom, és beteszem a hűtőbe legalább egy órára.
A tésztát lisztezett deszkára borítom, tepsi méretűre nyújtom, a szélére ráhagyok egy keveset.
Egy 28 cm-es tortaformát kivajazok és megszórok liszttel.
A kinyújtott tésztát feltekerem a nyújtófára, és óvatosan beleengedem a piteformába. Szépen eligazítom, úgy, hogy a tészta fusson fel a forma oldalára is, a felesleget levágom, az alját pedig villával megszurkálom. Még egy órára beteszem a hűtőbe.
A hűtőből kivett tésztát egy réteg sütőpapírral beborítom, és a töltelék helyére száraz babot teszek. Előmelegített sütőben 180 fokon (gázsütő 2-es fokozat) 15 percig sütöm, majd a babot kiöntöm belőle, megkenem a vízzel elkevert tojássárgájával, és még 5-10 percre visszateszem a sütőbe.
Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket. Az epret megmosom, a zöldet levágom róla úgy, hogy nagyjából egyforma méretű darabokat kapjak.
A megpucolt epret serpenyőbe teszem, közepesen alacsony fokozaton kb. 3 percig párolom, hogy egy kicsit megpuhuljon, majd kiszedem egy tányérra.
A serpenyőben maradt eperléhez egy hozzáadom a két evőkanálnyi porcukrot, és kicsit összeforralom, hogy besűrűsödjön.
A kihűlt epret a tésztára rendezem, és megkenem az eperöntettel, hogy szép fényes legyen.
Tejszínhabbal a tetején, porcukorral megszórva tálalom.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük