no

Sertéscsíkok Stroganoff módra

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vicces dolog történt ma velem. Sertés Stroganoffot akartam főzni, amit általában fejből dobok össze, de most úgy gondoltam, ha már feltöltöm a receptet, kicsit körbenézek a neten, mások hogyan készítik.
Az első találat Mindmegettéről származott. Ahogy elkezdtem olvasni, már a hozzávalókat is ismerősnek találtam, az elkészítésről nem is beszélve… Aztán a recept végére érve láttam, hogy ezt a receptet még én küldtem régen, hat évvel ezelőtt :)…
A recepthez tartozó hozzászólásokban páran firtatták, hogy milyen hozzávalók férnek bele a Stroganoff elkészítési módba.
Már csak ezen felbuzdulva is utánanéztem az eredetének, és fél óra böngészés után teljesen összezavarodtam, annyiféle sztori, és variáció létezik.

Sertéscsíkok Stroganoff módra

Hozzávalók 4 személyre

  • tej + 2 reszelt fokhagyma a páchoz
  • 50 dkg sertéskaraj
  • 2 ek. zsír
  • 1 nagy ek. mustár
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 25 dkg gomba (lehetőleg erdei)
  • 1 ek. liszt
  • 2 dl marhahúsleves alaplé (készülhet egy 1/3 marhahús leveskockából is)
  • 1,5 dl tejszín (vagy tejföl)
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 dl fehérbor vagy rozé (elhagyható)
  • 10 dkg (3 db) csemegeuborka
Recept idők

Elkészítés:

A sertéshúst 1 cm vastag csíkokra vágom, sóval és borssal megszórom. Előző este bepácolom annyi fokhagymás tejbe, amennyi éppen ellepi.
Másnap a húst lecsöpögtetem, hozzáadom a mustárt, egy kis sót és borsot, jól elkeverem, és beteszem a hűtőbe pácolódni, amíg előkészítem a többi hozzávalót.
A zsír felét egy serpenyőben felhevítem, beleteszem a csíkokra vágott húst, közepesen magas fokozaton addig pirítom, amíg aranysárga kérget nem kap, nekem ez kb. 10-15 percbe telt. A megpirult sertéscsíkokat kiszedem egy tányérra és alufóliával letakarom.
A serpenyőben felolvasztom a zsír másik felét, majd rászórom az apróra vágott hagymát és üvegesre pirítom.
Következő lépésként hozzáadom a felszeletelt gombát, egy kis só és bors kíséretében. A lángot lejjebb tekerem a serpenyő alatt, és fedővel lefedem, 10 percig párolom az egészet, időnként megkeverem.
Amikor a gombáról már minden lé elfőtt, megszórom a liszttel, elkeverem, 1-2 percet pirítom, utána ráöntöm a bort is. 1-2 percig fedő alatt, a borban is párolom, majd hozzáöntöm a húsleves alaplevet.
A tejfölt a tejszínnel elkeverem, ezt is ráöntöm, végül a vékony csíkokra vágott csemegeuborkát és a húst is beleteszem. Fedő alatt, alacsony fokozaton, időnként megkeverve még 15 percig rotyogtatom, a végén sóval, borssal ízesítem.
Díszítésként friss petrezselyemzölddel megszórom, tésztával, sült krumplival vagy főtt rizzsel tálalom.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük