Kenyérrel font virsli

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A virsli-partit néhány éve kisfiamnak találtuk ki, hogy ne \\\"csak sima virsli\\\" legyen a vacsora, hanem virsli-parti :).
Rohanós hétköznapokon nem, de hétvégén reggelire is készül.
Valójában virsli-kenyér, de mégis más, mint a sima főtt virsli egy szelet kenyérrel.
És olyan jókat lehet mulatni elkészítés közben, főleg, hogy aprónépség is lelkesen segít, gyúrják, sodorják a ruganyos kenyértésztát vagy nyújtják a leveles tésztát, aztán kórusban skandálják \\\"most fölötte, most alatta, most fölötte, most alatta\\\". Nekem nincs is más dolgom, mint megtölteni, szépen sorba rakni a virsliket és aztán beleszőni a vékony kígyóra sodor kenyértésztát.

Kenyérrel font virsli

Hozzávalók 2 személyre:

  • kb 40 dkg kenyértészta (dagasztott, kelesztett) VAGY
  • kb 40 dkg leveles tészta
  • 10-12 szál virsli
  • zöldhagyma
  • sajt
  • tojás a lekenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt 170 fokra kapcsolom.
A virsliket megtöltöm, azaz hosszában mélyen bevágom és a vágatba 1-1 vékony szál zöldhagymát és/vagy vékony csíkra vágott sajtot teszek.
A virsliket sütőpapíros tepsiben egymás mellé sorakoztatom.
A kenyértésztát kicsit lisztes deszkán átgyúrom, kisebb adagokra szaggatom, melyekből egyenként kisujjnyi vastag tésztakígyókat sodrok.
VAGY
A levelestésztát 2-3 mm vastagra nyújtom, kisujjnyi széles csíkokra vágom.
A tésztacsíkokat a virslik közé szövöm, az oldalakon összedolgozom a tésztát.
A kenyér- vagy levelestésztát megkenem a kicsit felvert tojással, megszórom reszelt sajttal, majd a tepsit a sütőbe teszem.
Amíg sül, kb 20 perc, elkészítem a vegyes salátát.
Vegyes saláta: megmosott, leszárítgatott fejes salátát apróra tépkedek, összekeverem vékonyra karikázott póréhagymával (zöldhagymával), kockára vágott paradicsommal, cukkinivel/kígyóurborkával, vékonyra laskázott karalábé- és/vagy reteklevéllel, medvehagymával, csíkra vágott paprikával, cikkekre szelt retekkel. Apróra vágott friss bazsalikommal, némi frissen őrölt fekete borssal, fél citrom levével és sóval fűszerezem. Alaposan összekeverem. Öntetet nem teszek rá, a só hatására kioldódó reteklé és a citromlé eléggé \\\"szaftosítja\\\".
A megsült kenyeres virslit 2-3 percig pihentetem (kicsit hűl is ez idő alatt), majd a vegyes salátával tálalom.
Remek kísérője a rakott, sült saláta is.
Gyors és könnyű , egyszerű és nagyszerű.

1
2
3
Ezt is szeretjük