Mediterrán baconos-sajtos kalács
Barátnőimnek sütöttem ezt a mediterrán kenyeret (kalácsot), a csajos délutánunkhoz. A kevesebb több elvét követve, nem túloztam el a tölteléket, bacon, cottage sajt, trappista sajt, zöldfűszerek......, de a tölteléken mindenkinek ízlése szerint lehet változtatni.
Szendvics helyett, nagyon jó vendégváró .... ízlett is a lányoknak. :)
Mediterrán baconos-sajtos kalács
Hozzávalók 6 személyre
- 50 dkg liszt
- 1,5 tk só
- 1 evőkanál cukor
- 3,5 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
Töltelékhez
- 20-30 dkg szeletelt bacon
- 1 doboz zöldfűszeres szemcsés friss sajt
- kb. 15 dkg 15 -20 dkg trappista sajt
- rozmaring
- bazsalikom
- kakukkfű
Tetejére
- 1 db tojás + 1 evőkanál víz ( megkenéshez) szezámmag
Elkészítés:
Először elkészítjük a kelt tésztát. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, és a liszthez öntjük, majd a sóval és az olívaolajjal együtt összedolgozzuk, jól kidagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen legalább fél órát kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket. A bacon szalonnát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk( kisütjük belőle a felesleges zsírt), sajtot lereszeljük. Azért írtam szeletelt bacont, mert abból lehet szép apró kockákat vágni.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. egy 30x40 cm-es téglalapot készítünk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a bacont, kevés zsiradékkal együtt, majd rákenjük a friss sajtot, és rászórjuk a reszelt trappistát. Megszórjuk a fűszerekkel, és óvatosan feltekerjük, majd kör alakban egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.Megkenjük tojással, és a külső széleit kb.1- 2 ujjnyi vastagságban éles késsel bevagdossuk, majd megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 25-31 perc alatt szép pirosra sütjük.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept