TV Ropi

Ez is érdekelhet

Pikali Gerda hisz a sors erejében: mindenkinek megvan a maga feladata, amit be kell teljesítenie (x)

Házépítési kisokos: ha még nincs elképzelésed az új otthonodat illetően (x)

Zöldebb iskolát a gyermekeinknek: csatlakozz egy nagyszerű jótékonysági programhoz! (x)

Mitől olyan jók a kézműves termékek? (x)

beauty and style

7 körömtrend, ami nagyon erős lesz ősszel: már most sokan választják ezeket a manikűröket »

7 apróság, amitől olcsó hatást kelt a cipőd, hiába költöttél rá sokat »

Nem mindegy, milyen szögből fényképeznek: több centit lecsalhatsz így a derekadból »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Saját kísérletezés, a budaörsi Hollósy Cukrászda TV Ropija alapján.

Hozzávalók 6 személyre:

  • 45 dkg liszt B55
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg sajt (legjobb az ementáli)
  • 1 doboz kicsi tejföl
  • 1cs sütőpor
  • 1 db tojás (a tészta megkenéséhez, nem a tésztába!)
  • ízlés szerint só
Recept idők

Elkészítés:

Az átszitált lisztet a belekevert sütőporral, a hideg, viszonylag apró kockákra vágott vajat, a zsírt, valamint a kis doboz tejfölt gyors mozdulatokkal egynemű tésztává kell összeállítani, amit három nagyjából egyforma méretű cipóra kell szétosztani. Minimum egy órát (de legjobb 2) hűtőben pihentetjük fóliába csomagolva. Addig a sütőt előmelegítjük 220 fokra, 1-2 tepsit kibélelünk sütőpapírral, előkészítjük a derelyevágót vagy egy éles kést, lereszeljük a sajtot. Egy bögrében fel kell verni a tojást. Az első tésztagombócot elővesszük, lehetőleg téglatest alakúra kell formázni, majd vékonyan lisztezett deszkán fél (!!) kisujjnyi max. 0,5 cm. vastagra nyújtjuk. Gyorsan kell dolgozni vele, mert a kéz melegétől hamar felolvad a tésztában lévő zsír és vaj, és nem lehet nyújtani. Érdemes törekedni a téglalapforma megtartására. A lényeg csak annyi, hogy viszonylag egyforma hosszúságú ropi legyen majd a végeredmény. A tésztát megkenjük tojással, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd a lehető legvékonyabban, kb. 0,5 cm-es csíkokra vágjuk fel. A csíkocskákat egyesével kell a tepsibe helyezni, figyelni kell, hogy aránylag egyenes maradjon. Rakhatjuk őket egymáshoz szorosan, akár egy mm-re is, hisz nem baj, ha összesülnek. Egy adag kb. 20 perc alatt sül szép pirosra, ropogósra. Érdemes őket egy éles késsel még forrón szétválasztani.

Ezt is szeretjük