TV Ropi
Saját kísérletezés, a budaörsi Hollósy Cukrászda TV Ropija alapján.
TV Ropi
Hozzávalók 6 személyre
- 45 dkg liszt B55
- 25 dkg vaj
- 10 dkg zsír
- 10 dkg sajt (legjobb az ementáli)
- 1 doboz kicsi tejföl
- 1cs sütőpor
- 1 db tojás (a tészta megkenéséhez, nem a tésztába!)
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Az átszitált lisztet a belekevert sütőporral, a hideg, viszonylag apró kockákra vágott vajat, a zsírt, valamint a kis doboz tejfölt gyors mozdulatokkal egynemű tésztává kell összeállítani, amit három nagyjából egyforma méretű cipóra kell szétosztani. Minimum egy órát (de legjobb 2) hűtőben pihentetjük fóliába csomagolva. Addig a sütőt előmelegítjük 220 fokra, 1-2 tepsit kibélelünk sütőpapírral, előkészítjük a derelyevágót vagy egy éles kést, lereszeljük a sajtot. Egy bögrében fel kell verni a tojást. Az első tésztagombócot elővesszük, lehetőleg téglatest alakúra kell formázni, majd vékonyan lisztezett deszkán fél (!!) kisujjnyi max. 0,5 cm. vastagra nyújtjuk. Gyorsan kell dolgozni vele, mert a kéz melegétől hamar felolvad a tésztában lévő zsír és vaj, és nem lehet nyújtani. Érdemes törekedni a téglalapforma megtartására. A lényeg csak annyi, hogy viszonylag egyforma hosszúságú ropi legyen majd a végeredmény. A tésztát megkenjük tojással, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd a lehető legvékonyabban, kb. 0,5 cm-es csíkokra vágjuk fel. A csíkocskákat egyesével kell a tepsibe helyezni, figyelni kell, hogy aránylag egyenes maradjon. Rakhatjuk őket egymáshoz szorosan, akár egy mm-re is, hisz nem baj, ha összesülnek. Egy adag kb. 20 perc alatt sül szép pirosra, ropogósra. Érdemes őket egy éles késsel még forrón szétválasztani.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept