Almás pite
Kedvenc családi sütink ez az almás lepény, anyukám receptje szerint. Más töltelékkel is lehet készíteni, pl. meggyel, túróval ....., és az almatöltelék alá lehet tenni darált diót is, de mi így simán jobban szeretjük. :)
Almás pite
Hozzávalók 6 személyre
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 poharas (kicsi) tejföl
- 1 csom. vaníliacukor
- 1 csom. sütőpor
- 1 egész tojás+2 tojássárgája
Töltelék
- 2,5 kg savanykás ( Idared) alma
- fél citrom leve
- cukor (ízlés szerint)
- 1 tk. őrölt fahéj
Elkészítés:
Először az almát lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével és kb. 10 perc alatt megpároljuk. Ízlés szerint cukrozzuk és belekeverjük a fahéjat. Amíg hűl az alma, összeállítjuk a tésztát.
A lisztben elmorzsoljuk a Rámát, utána az összes többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Két cipóba osztjuk, lisztezett deszkán az egyiket kinyújtjuk, és sütőpapíros vagy vajazott tepsibe ( sütőlapra ) rakjuk ( kb. 40x28 ).
Egyenletesen eloszlatjuk rajta az almatölteléket, és a tészta másik felével beborítjuk, körben a széleit lenyomkodjuk, majd villával végig megszúrkáljuk. Végül egy felvert tojással megkenjük.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 25-30 perc alatt megsütjük, amíg szép piros lesz a teteje.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept