Almás pite

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kedvenc családi sütink ez az almás lepény, anyukám receptje szerint. Más töltelékkel is lehet készíteni, pl. meggyel, túróval ....., és az almatöltelék alá lehet tenni darált diót is, de mi így simán jobban szeretjük. :)

Almás pite

Hozzávalók 6 személyre:

Tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 poharas (kicsi) tejföl
  • 1 csom. vaníliacukor
  • 1 csom. sütőpor
  • 1 egész tojás+2 tojássárgája

Töltelék

  • 2,5 kg savanykás ( Idared) alma
  • fél citrom leve
  • cukor (ízlés szerint)
  • 1 tk. őrölt fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Először az almát lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével és kb. 10 perc alatt megpároljuk. Ízlés szerint cukrozzuk és belekeverjük a fahéjat. Amíg hűl az alma, összeállítjuk a tésztát.

A lisztben elmorzsoljuk a Rámát, utána az összes többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Két cipóba osztjuk, lisztezett deszkán az egyiket kinyújtjuk, és sütőpapíros vagy vajazott tepsibe ( sütőlapra ) rakjuk ( kb. 40x28 ).
Egyenletesen eloszlatjuk rajta az almatölteléket, és a tészta másik felével beborítjuk, körben a széleit lenyomkodjuk, majd villával végig megszúrkáljuk. Végül egy felvert tojással megkenjük.

Előmelegített sütőben, közepes lángon 25-30 perc alatt megsütjük, amíg szép piros lesz a teteje.

Ezt is szeretjük