
Mátika

A mátika egy hirtelen felindulásból elkövetett, négykezes, hústalan főfogás.
Négykezes, mert párom lelkesen segített a zöldség pucolásnál, és az ételhez ő talált nevet.
Hirtelen felindulásból született, ugyanis minden alapanyag megvolt egy finom töltikéhez, kivéve a darált húst - így lett a mátika tölteléke hústalan.
Nem érződik, hogy a töltelék nagy része sárgarépa, mindössze vidám narancsos színe árulkodik e zöldség jelenlétéről.
Üde, húsmentes napra kiváló, a rizs miatt laktató, mégis könnyű második fogás.
Jó étvágyat !
Mátika
Hozzávalók 4 személyre
- 18-20 karalábélevél (csak hibátlan levelek, a legkisebb lehetőleg fél tenyérnyi legyen)
- 1 nagy fej hagyma (nagyon nagy)
- 4 gerezd fokhagyma
- 3-4 szál murok
- 5-6 púpozott ek rizs
- 4-6 ek zabpehely
- vaj/margarin
- fűszerek: só
- bors
- 2 babérlevél
- nagy csokor friss kapor
- 1 ek rántás
Elkészítés:
A karalábéleveleket megmosom, 2-3 percre lobogó vízbe teszem, leszűröm.
A megpucolt hagymát, fokhagymát apróra vágom, a megtisztított sárgarépából egy szálat almareszelőn (nagy lyuk), a többit pedig sajtreszelőn (kis lyuk) lereszelem.
2 ek vajat/margarint habzásig melegítek, ráteszem a hagymát, 3-4 perc alatt üvegesítem, hozzáteszem a fokhagymát, sárgarépát és további 3-4 percig ezekkel is átforgatom. Jöhet a főtlen rizs, alaposan átforgatom (2-3 perc), felöntöm 4-5 vízzel és 5-6 percig rotyogtatom. Fűszerezem: só, bors, apróra vágott kapor.
A tölteléket félrehúzom, belekeverem a zabpelyhet, lefedem.
A karalábéleveleken elvékonyítom a vastag szár részt, nagyobb leveleknél ki is vághatom, félbevágva a levelet.
Egy nagy levelet félreteszek.
A nagyobb és az egészen pici leveleket félbe/negyedbe, majd laskára vágom, \\\"aprókáposztának\\\".
A töltelékből és a többi karalábélevélből kis batyukat böngyörgetek (kb hüvelykujj hosszú, másfél ujjnyi vastagok lesznek).
Edénybe alulra teszem az egyben hagyott nagy levelet, rá egy sor töltelék, rá a laskára vágott karalábélevél, megint mátika batyu.
Felöntöm vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje, fűszerezem: babérlevél, só, 2-3 csipet kapor, kevés őrölt bors.
Fedő alatt nagyjából 20 percig főzöm. Időnként megrázogatom-forgatom az edényt, így keverem, de nem töröm össze az ételt.
Egy ek rántást simára keverek a mátika levével, majd visszaöntöm az edénybe. Forgatva, rázogatva \\\"keverem\\\" addig, míg egyet rottyan.
Friss kenyérrel, tejföllel tálalom.



Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept