Mátika

Ez is érdekelhet

Pikali Gerda hisz a sors erejében: mindenkinek megvan a maga feladata, amit be kell teljesítenie (x)

Házépítési kisokos: ha még nincs elképzelésed az új otthonodat illetően (x)

beauty and style

Ezek a legdivatosabb állatmintás darabok az üzletekben: 10 ezer forint alatt »

Ezt soha ne tedd a bőröddel: korábban fogsz ráncosodni, ha így bánsz vele »

Nicole Kidman hajszíne az őszi szezon új kedvence: ezt fogják legtöbbször kikeverni a fodrászok »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A mátika egy hirtelen felindulásból elkövetett, négykezes, hústalan főfogás.
Négykezes, mert párom lelkesen segített a zöldség pucolásnál, és az ételhez ő talált nevet.
Hirtelen felindulásból született, ugyanis minden alapanyag megvolt egy finom töltikéhez, kivéve a darált húst - így lett a mátika tölteléke hústalan.
Nem érződik, hogy a töltelék nagy része sárgarépa, mindössze vidám narancsos színe árulkodik e zöldség jelenlétéről.
Üde, húsmentes napra kiváló, a rizs miatt laktató, mégis könnyű második fogás.
Jó étvágyat !

Hozzávalók 4 személyre:

  • 18-20 karalábélevél (csak hibátlan levelek, a legkisebb lehetőleg fél tenyérnyi legyen)
  • 1 nagy fej hagyma (nagyon nagy)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál murok
  • 5-6 púpozott ek rizs
  • 4-6 ek zabpehely
  • vaj/margarin
  • fűszerek: só
  • bors
  • 2 babérlevél
  • nagy csokor friss kapor
  • 1 ek rántás
Recept idők

Elkészítés:

A karalábéleveleket megmosom, 2-3 percre lobogó vízbe teszem, leszűröm.
A megpucolt hagymát, fokhagymát apróra vágom, a megtisztított sárgarépából egy szálat almareszelőn (nagy lyuk), a többit pedig sajtreszelőn (kis lyuk) lereszelem.
2 ek vajat/margarint habzásig melegítek, ráteszem a hagymát, 3-4 perc alatt üvegesítem, hozzáteszem a fokhagymát, sárgarépát és további 3-4 percig ezekkel is átforgatom. Jöhet a főtlen rizs, alaposan átforgatom (2-3 perc), felöntöm 4-5 vízzel és 5-6 percig rotyogtatom. Fűszerezem: só, bors, apróra vágott kapor.
A tölteléket félrehúzom, belekeverem a zabpelyhet, lefedem.
A karalábéleveleken elvékonyítom a vastag szár részt, nagyobb leveleknél ki is vághatom, félbevágva a levelet.
Egy nagy levelet félreteszek.
A nagyobb és az egészen pici leveleket félbe/negyedbe, majd laskára vágom, \\\"aprókáposztának\\\".
A töltelékből és a többi karalábélevélből kis batyukat böngyörgetek (kb hüvelykujj hosszú, másfél ujjnyi vastagok lesznek).
Edénybe alulra teszem az egyben hagyott nagy levelet, rá egy sor töltelék, rá a laskára vágott karalábélevél, megint mátika batyu.
Felöntöm vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje, fűszerezem: babérlevél, só, 2-3 csipet kapor, kevés őrölt bors.
Fedő alatt nagyjából 20 percig főzöm. Időnként megrázogatom-forgatom az edényt, így keverem, de nem töröm össze az ételt.
Egy ek rántást simára keverek a mátika levével, majd visszaöntöm az edénybe. Forgatva, rázogatva \\\"keverem\\\" addig, míg egyet rottyan.
Friss kenyérrel, tejföllel tálalom.

1
2
Ezt is szeretjük