Nyuszisüti

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyuszisüti nem nyusziknak készült és egy icipici darabka nyuszi sincs benne. :)
Van viszont sok-sok sárgarépa, darált dió, kevéske kakaópor. S bár kívülről nem látszik, mindegyik nyuszisütiben sok hófehér, porcukorral és darált mandulával bolondított mascarpone töltelék lapul.
Na igen, a nyuszisüti nem más, mint a répatorta :), kicsit újragondolva.
Rendhagyó módon - az őrölt mandulával dúsított - a mascarpone krém nem a süti tetején díszeleg, hanem benne rejtőzik.

Nyuszisüti

Hozzávalók 6 személyre

  • 25 dkg finomra reszelt sárgarépa
  • 10 dkg darált dió (mogyoró)
  • 5 dkg őrölt mák
  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl olaj
  • 20 dkg író (kb 2 dl; vagy kefir néhány kanál buborékos ásványvízzel és pár csepp citromlével)
  • 1 tojás
  • 1 citrom héja
  • 1 ek citromlé
  • fűszerek: 1/4 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/4 tk őrölt fahéj
  • csipetkényi só
  • 2 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 6 bő ek mascarpone - a töltelékhez
  • 6 ek porcukor - a töltelékhez
  • 3 dkg őrölt mandula - a töltelékhez
  • 10 dkg bevonó csoki + 3 ek folyékony habtejszín vagy sűrű cukormáz - díszítéshez
  • marcipán - díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

A szilikon muffinsütő mélyedéseit kevés margarinnal átkenem, a formát hűtőbe teszem. A sütőt 175 fokra melegítem.
A sárgarépát finomra reszelem, belekeverem a diót, mákot, kakaóport, reszelt citromhéjat, citromlevet, őrölt fűszereket.
A cukrot habosra keverem a tojással, összedolgozom az olajjal és íróval.
Hozzáadom előbb a sárgarépás-diós, majd a liszt-sütőpor-szóbikarbóna keveréket és az egészet összedolgozom.
A muffinsütő mélyedéseit 3/4-ig töltöm a tésztával, előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm (tűpróba).
A sütiket hagyom kihűlni (kb félidőben kifordítom a szilikon formából, hamarabb hűl és nem szalonnásodik).
A krémhez kávédarálóban finomra darálom a mandulát. A mascarponet habosra keverem a porcukorral, majd hozzáforgatom a darált mandulát. Kész, hűtőbe teszem.
Egy szívószálból levágok kb 6 cm-t, egyik végét 2 cm-re bedugom egy habzsákba, szigszalaggal alaposan egymáshoz rögzítem a habzsákot és a szívószálat. A habzsákba kanalazom a krémet, a végét befőzőgumival elfogom (nem a szívószálast :).
A muffinok tetejébe apró lyukat szúrok a szívószállal, mindegyiket megtöltöm a mandulás mascarpone krémmel.
A felmelegített habtejszínbe tördelem a bevonó csokit, alaposan összekeverem. Cukormázhoz 3-4 ek porcukrot 2-3 tk vízzel simára keverek.
A töltött muffinok tetejét bevonom csokival vagy cukormázzal.
A marcipánmasszát kevés étkezési keményítőn kinyújtom, apró virágokat, pillangót formázok. Ezeket sűrű cukormázzal ragasztom a töltött, csokistetejű muffinokra.

1
2
3

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük