Mákos túrótorta

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mákos túrótorta

Hozzávalók 6 személyre:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek. vaníliás cukor
  • késhegynyi sütőpor

A mákos töltelékhez

  • 7,5 dkg mazsola
  • 2 ek. rum
  • 12,5 dkg cukor
  • 25 dkg őrölt mák
  • fél citrom reszelt héja
  • fél tk. őrölt fahéj
  • 5 dkg puha vaj
  • 1,2 dl tej

A túrós töltelékhez

  • 50 dkg félzsíros tehéntúró
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 2 ek. citromlé
  • 1 dl tejföl
  • 2 ek. étkezési keményítő

A tészta kenéséhez

  • 1 tojássárga
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport, a tojássárgát, a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot jól nyújtható tésztává gyúrjuk, és hideg helyre állítjuk. A mazsolát forró vízben megmossuk, leszárítjuk és a rummal megöntözzük. A mákot összekeverjük a cukorral, a citromlével, a fahéjjal és a vajjal. A felforrósított tejjel leforrázzuk. Letakarva állni hagyjuk. A túrót áttörjük és a cukorral összekeverjük. A tojásokat szétválasztva a fehérjékből kemény habot verünk. A sárgákat kikeverjük a citromlével, a tejföllel és a keményítővel, majd a túrómasszához adjuk. A tojáshabot is beleforgatjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az omlós tésztát vékonyra kinyújtjuk. A kivajazott formát úgy béleljük ki vele, hogy 3 cm magas pereme is legyen. A mazsolát a rummal együtt a mákhoz keverjük. A tésztára simítjuk a máktölteléket, erre pedig rákenjük a túrókrémet. A süteményt a sütő alsó részére téve 75 percig sütjük. A sütés kezdetétől számított 30 perc múlva a tojássárgát 1 ek. vízzel elkeverjük és a tészta tetejét bekenjük vele.

Ezt is szeretjük