Paradicsomleves húsgombóccal
A bazsalikom az egyik legkedvesebb fűszerem. Paradicsommal remek párosítás. Ez egy minimalista leves, mégis nagyon laktató, és teljesen kielégíti az ízlelőbimbókat is.
Paradicsomleves húsgombóccal
Hozzávalók 8 személyre
A gombóchoz
- 25 dkg darált hús (sertés-marha keverve)
- 1 jó dl rizs
- 1 fej hagyma
- 1 tojás
- 1 csapott evőkanál bazsalikom
- pár tekerés frissen őrölt bors
- 1 jó teáskanál só + 1 teáskanál vegeta és só a főzővízbe
A szószhoz
- 500 g paradicsomlé
- 1 fej hagyma
- 1 kis darabka zeller
- 1 evőkanál bazsalikom
- 1 bő evőkanál só
- 4-5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál liszt
- és 3-4 evőkanál olaj a rántáshoz
Elkészítés:
A rizst félig előfőzöm, leszűröm, hideg víz alatt átmosva kissé lehűtöm. Hozzákeverem a húshoz, ahogy a finomra vágott hagymát, tojást és a fűszereket is. Vizes kézzel gombócokat formázok belőle, majd olyan másfél-két liternyi sózott, vegetázott, forrásban lévő vízbe teszem. Közepes lángra véve, fedő alatt kb. 10-15 perc alatt készre főzöm. Mindig van egy kisebb "utója" gombóc a végéről, azt kiveszem, kettészelem és megnézem kész-e? Ha nem, még kicsit főzöm.
Amikor a gombócoknak felteszem a vizet, akkor egy lábasba öntöm a paradicsomlevet. Hozzáteszem a hagymát, zellert, sót, cukrot. Lefedem és hagyom főni.
Mikor a gombóc kész, kiszedem, és félreteszem. A főzőléből jó 5 decit átmerek a paradicsomba. Akkor zárom el, mikor a hagyma megfőtt. Ekkor lisztből, olajból rántást készítek és besűrítem vele a lét. Beleszórom a bazsalikomot, és ha kell utánízesítem. Belepakolom a gombócokat is. Kicsit hagyom hogy összeérjenek az ízek. A zöldségeket benne lehet hagyni teljes hűlésig, és csak akkor, illetve tálalásnál kiszedni.
