Isteni lasagene
Isteni lasagene
Hozzávalók 6 személyre
- _Tészta_:
- 350 g liszt
- 50 g rozsliszt
- 2 db tojás
- 2 csipet só
- Víz, amennyi a tészta összeállításához szükséges, kb. 2-3 dl
- _Besamel_- mártás:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- Kb 3-5 dl tej
- _A húsos szósz_:
- 500 g darált hús (marha-disznó vegyesen)
- 2 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 db közepes sárgarépa
- 1/4 db közepes fehérrépa
- 2 doboz (2*140g) sűrített paradicsom
- kb. 1 -2 dl vörösbor
- Ha elfőtte a levét, akkor egy kis víz (0,5 dl)
- Ízlés szerint: só, bors
- 5 evőkanál olaj
- 15 dkg sajt
Elkészítés:
A tésztát cipó alakúra összegyúrjuk, majd lisztes gyúródeszkára tesszük. Sodrófával lapos nagytányér méretűre nyújtjuk. Ezután csíkokra vágjuk kb.: 4-5 db. A csíkokat egyenként nagyon vékonyra nyújtjuk. Ezután felszeljük téglalapokra – mint a boltit –, kb. 8 db lesz a középső csíkokból, és a már lobogó forró vízbe tesszük, kb. 5-8 másodpercre csíkonként, ezt ismételjük.
A mártáshoz a vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet –mikróban melegítettem és nem forraltam - állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval és borssal fűszerezzük.
A húsos szószhoz a vöröshagymát felaprítjuk a foghagymával, a sárgarépát, fehérrépát lereszeljük – hogy szét tudjon főni - és együtt az olajon előpirítjuk, majd rátesszük a darált húst, aztán sózzuk, borsozzuk. Mikor kicsit megpirult a hús, ráöntjük a paradicsom pürét, elkeverjük, és vörösborral hígítjuk, majd készre főzzük. Meg kell kóstolni, hogy minden fűszer elegendő-e, ill. amennyiben elfőtte a levét, kis vízzel hígítsuk.
Összeállítás:
A tepsi alját -beolajozzuk- elfedjük, tésztával vékonyan megkenjük a húsos szósszal majd besamelmártással is (ezt csak úgy mutatóba, én csíkokat rajzoltam bele evőkanállal), ezt addig kell ismételni, amíg minden el nem fogy, ill.: a tepsi meg nem telik. A tetejére szintén raktam husit és besamelt is +sok sajtot. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sül.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept