Savanyú hal

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Ez a világ legtermészetesebb kollagénes fátyolmaszkja: készen kapod a tojáshéjból »

Így fond be a hajad idén: 3 trend, ami nagyon erős lesz tavasszal »

2 mozgásforma, ami nemcsak fogyaszt, hanem fiatalít is »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg. tengeri hal (hekk)
  • 2-3 fej közepes méretű vöröshagyma
  • 2 db. \"nagy\" doboz tejföl (450 gr-os)
  • 2-3 dl. tej
  • cukor
  • őrölt bors
  • ecet ízlés szerint
  • 1 kávéskanál piros őrölt paprika
  • panírozáshoz liszt
  • felvert tojás
  • zsemlemorzsa
  • sütéshez olaj
  • díszítésnek piros arany
  • zeller levél
Recept idők

Elkészítés:

Családi örökség ez a recept, remélem, a lányaim is továbbadják majd.
1 kg. tonhalat fagyott állapotban, egy tepsiben szétterítünk, lelocsoljuk kb. 2 dl. tejjel, és abban hagyjuk kiolvadni. (Így elveszíti a jellegzetes „tengeri hal” szagát. Bár mostanában előfordul, hogy citromlével is belocsolom egy kicsit, én az édesanyámtól tejjel tanultam, így adom tovább)
2-3 közepes fej vöröshagymát vékonyan felkarikázunk, 1 kávéskanál sóval, 1 kávéskanál cukorral, és ½ kávéskanál őrölt fekete borssal (de aki szereti borsosan, az ebből is tehet 1 kávéskanállal) összekeverjük, állni hagyjuk. (néhány órára, de legjobb egy egész éjszakára)
A kiolvadt halat a tejből kivesszük, egy papírtörlővel beborított tálcára rakjuk, hogy kicsit kimenjen belőle a tej. Majd a szokásos módon, lisztbe, sózott, ízesített, felvert tojásba, morzsába forgatjuk, és kisütjük. Félretesszük hűlni.
Az ezen idő alatt, a sóban megpuhult hagymára kb. ½ dl vizet, és ízlés szerint ecetet öntünk, mintha hagyma-salátát készítenénk. A hagymasaláta ízének nem csak sós-savanyúnak, hanem sós-édes-savanyúnak kell lennie. (néhány ismerősöm itt rontotta el, mert csak sós-savanyúra készítette és mondta, hogy nem lett olyan az íze, mint az enyémé volt…)
Egy keverőtálban 2 nagy pohár (400-450 gr-os) tejfölt összekeverünk a hagymasalátával, és teszünk még bele 1 kis kávéskanál őrölt piros paprikát is (rózsaszín színű legyen). Jól összekeverjük, és a tejföl sűrűségétől függően, 1-2 evőkanálnyi tejet, tehetünk bele, hogy sima, enyhén híg tejfölös, és kellemesen savanykás masszát kapjunk.
Egy tál alját beterítjük egy rész tejfölös hagymával, majd szorosan egymás mellé helyezve rárakjuk a kisütött, és kihűlt, vagy langyos halat. Beborítjuk ismét tejfölös hagymával, majd még egy sor halat teszünk rá. A tetejére kerül a maradék tejföl. (Ha úgy látom, hogy a tejföl nem lesz elég, akkor még mielőtt elfogyna, a maradék masszához kis doboz tejfölt, tejet, fűszereket teszek, hogy elegendő szaft legyen a tetejét is beborítani)
A tetejét díszíthetjük néhány levél petrezselyemzölddel, esetleg piros aranyat lehet nyomni rá. (Én a piros arany-petrezselymes díszítést szoktam alkalmazni)
Egy napig a hűtőben tároljuk, folpackkal lefedve, vagy olyan tálat válasszunk, aminek van zárható teteje. Másnapra a hal beszívja az ecetes-hagymás lét, és sűrű, tejfölös és nagyon ízletes halas ételünk lesz.
A lényeg, hogy két sornál ne legyen több a hal, mert így jobban „összeérik”. Ha túl magas, akkor nem biztos, hogy kellően át tudja járni a tejfölös szaft.
Nálunk minden karácsonykor, meg húsvétkor ez az ünnepi asztal egyik fő fogása, év közben pedig, amikor megkívánjuk, akkor készítjük el. Bár nem túl olcsó, de az élmény, amit az evésével nyerünk, megéri. Nagyon szereti a család!
Az a baj, hogy ez egy családi recept, amit nem szakácskönyvből készítek, így lehet, hogy elsőre nem találod el a „híg tejfölös massza” kellő sűrűségi-hígsági fokát, vagy a pikánsan savanykás ízt – de ez ne vegye el a kedved! A lényeg az, hogy legyen annyi lé benne, hogy a hal fel tudja szívni, de azért ne tej-szerű legyen, mert az már sok, akkor lé marad az alján. Második alkalomra már el lehet találni – és garantált a siker!

Blog.hu ajánló