Máktorta meggyel
Máktorta meggyel
Hozzávalók 8 személyre
- _A lapokhoz:_
- 10 tojásfehérje
- 35 dkg cukor
- 35 dkg darált mák
- _A grízes krémhez:_
- 6 dl tej
- 6 ek búzadara
- 20 dkg vaj
- 14 dkg porcukor
- 2 citrom reszelt héja
- 1 rúd vanília
- _A meggyes krémhez:_
- 80 dkg meggy, vagy 2 üveg meggybefőtt
- 3 dl meggylé, vagy víz 6 dkg étkezési keményítő
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 kk őrölt fahéj
- 1/4 kk őrölt szegfűszeg
- vanília (nekem itt kimarad)
- 3 ek cukor
- _A díszítéshez:_
- 70 dkg fondant
- piros cukorszívek
- piros cukorfilc
- szalag
Elkészítés:
1. Bemelegítjük a sütőt.
2. A tojásfehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével
felverjük, a cukrot több részletben hozzáadjuk, majd
kemény habbá verjük. A darált mákot óvatosan belekeverjük.
3. A habot 4 lapban a sütőpapírokra, vagy a tortaformákra
eloszlatjuk, elkenjük úgy, hogy kb. fél cm vastag legyen. Két lapot sütünk egyszerre, körülbelül 20 percig. Amikor
halványbarna a teteje, akkor kész. A lapokat hagyjuk
kihűlni.
4. A grízes krémhez a tejet felforraljuk, majd belekeverjük a darát. Hagyjuk kihűlni.
5. A meggyes krémhez a meggy vagy meggybefőtt levét
felfogjuk, majd kimérünk 3 dl-t.
6. Összekeverjük a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat, a
szegfűszeget és az étkezési keményítőt, majd fokozatosan
hozzákeverjük a meggylét. Közepes lángon felmelegítjük,
besűrítjük. A végén belekeverjük a meggyet. Hagyjuk
kihűlni.
7. A grízes krémhez a vajat a cukorral, a vanília kikapart
belsejével, vagy vaníliakivonattal, a citromhéjjal habosra
keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt.
8. Összeállítás: A lapokat az alábbi sorrendben megtöltjük:
mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap - fél adag
grízes krém - mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos
lap. Ha nem kerül rá fondant, készen is vagyunk. Lehűtjük,
tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
9. A tetejét és az oldalát bevonjuk a grízes krém másik felével és lehűtjük.
10. A fondantot kinyújtjuk és beborítjuk vele a tortát.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept