Cseresznyevirág torta

Ez is érdekelhet

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

Szoknya és kabát nőiesen: így lehetsz csinos a téli rétegekben »

Szétálló hajjal, pattanásokkal ébredt, 10 perc múlva csodásan festett: gyors trükkök fáradt napokra »

A kávéfilter erre is jó: olcsó trükk a smink tökéletesítésére »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Cseresznyevirág torta

Hozzávalók 8 személyre:

  • 4+6 tojás
  • 4+6 porcukor
  • 4+6 kanál liszt
  • 1+1 db sütőpor
  • 1+1 csipet só
  • 1+1 csipet szódabikarbóna
  • 2+3 evőkanál holland kakaó
  • fél kilogramm magozott cseresznye rumban áztatva
  • 1 liter tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 Vénusz margarin
  • fél csomag porcukor
  • 4 evőkanál holland kakaó
  • 1 kilogramm marcipán
  • ételszínezék: fekete, kék
Recept idők

Elkészítés:

Először a cseresznyéket áztassuk rumba. Az emeletes torta két részből áll. Két különböző méretű kör alakú tortaformára lesz szükségünk. (26cm-18cm)
A alsó réteg elkészítése: A tojásokat (6db) szétválasszuk, a sárgájukat habosra verjük 6 evőkanál porcukorral, majd a fehérjét egy csipet sóval. Ezután a sütőport hozzákeverjük a 6 evőkanál liszthez egy külön edénykében, és hozzáadjuk a két evőkanál kakaóport is valamint a késhegynyi szódabikarbónát is. (A fehérjéből egy kanállal kivesszük, és jól elkeverjük a sárgájával, hogy könnyebb legyen a masszánk és ne nagyon törjük össze a fehérjét. ) Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjét is, és kanalanként szétszórva hozzáadagoljuk a sütőporos, kakaós lisztet a tojásokhoz. A tepsit zsírral kikenjük, megszórjuk liszttel, a felesleget kiütögetjük belőle. Előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük (sütőtől függ) 15 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a piskóta összeesik. 15 perc után egy hústűt beleszúrunk a piskóta közepébe. Ha a tűn vannak morzsák, akkor még nyers a piskóta. Ha a tű sima, a piskóta készen van. 5-percenként a 15 perc után nyugodtan ellenőrizgethetjük. Miután a piskóta készen van, vegyük ki a tepsiből, és ha egy mód van, rá rácsra rakjuk ki, hogy alul is tudjon szellőzni, különben a piskóta leragad. A biztonság kedvéért éles késsel vágjuk körbe, nehogy leragadjon. A felső réteget ugyanúgy kell elkészíteni mint az alsót, csak 4 db tojásból, 4 kanál porcukorral és 4 kanál liszttel, valamint kevesebb kakaóval. Ezek után elkészítjük a krémet. 6 deciliter tejet felteszünk forrni két kanál kristálycukorral, majd egy kis tejjel simára keverjünk ki 5 púpos evőkanál lisztet. A legjobb ha egy picikét folyósabb, mivel így könnyebben beleöntjük a tejbe, anélkül hogy csomós maradna. Ha a tej felforrt, mehet a lisztes tej a forralt tejbe, és folyton kavargassuk míg puding szerűvé nem válik. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, fél szobahőmérsékletű Vénusz margarint kikeverünk 10 dkg porcukorral robotgéppel majd hozzáadunk 3 dkg holland kakaót. Ha kihűlt a lisztes tej, hozzáadjuk a kakaós krémet is. Hűtőbe tesszük egy picit hogy dermedjen. A piskótákat rétegekre vágjuk. A legjobb ha hosszú vékony éles késsel vágjuk fel. Vegyük ki a rumos cseresznyéket, majd csepegtessük le. Ami lecsepegett, azzal kenegessük meg a piskóta lapjainkat egy tollecset segítségével. (Ha nincs, megteszi ha csak meglocsolgatjuk, de vigyázzunk ne hogy eláztassuk a piskótákat). A kakaós krémmel bekenjük a piskótákat, ráhelyezzük a rumban áztatott cseresznyéket, és egymásra illesztjük. Újból visszatesszük a hűtőbe. Ezután vajat keverünk ki porcukorral és ételszínezékkel olyanra fessük, ami passzol a külső borításhoz. Ez a torta esetében a felső marad fehér színű, az alsóhoz fekete ételszínezéket csepegtettem. Vegyük ki a tortákat a hűtőből és kenjük fel rá egyenletesen a vajas-porcukros krémet. Vissza a hűtőbe ismét. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a marcipánunkat. Ehhez a tortához 1 kg marcipán masszát használtam. Cukrászati alapanyag üzletekben 1800 Forint körül van :) Természetesen maradt még a kis családnak is belőle csemegézni :) A fekete rész színezésénél először holland kakaóval színeztem a marcipán masszát, majd azután a feketével. Ha ezt kihagyjuk, akkor csak szürke színt kapunk. A marcipánt nyújtás előtt hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékleten, így könnyebben formálható. Az asztalra szórjunk porcukrot ( A porcukor úgy viselkedik, mint amikor a tészta alá lisztet teszünk) Könnyebb kinyújtani. A torta nagyságánál 15 cm-nél nyújtsuk még nagyobbra,( hogy könnyen a tortára lehessen helyezni). A marcipánt 3-4 mm-re nyújtsuk ki. Kezünkkel nyúljunk alá majd óvatosan helyezzük a torta tetejére. A felesleges részeket vágjuk le, majd simítsuk a marcipánt a tortára. Ha ezzel készen vagyunk, helyezzük egymás tetejére a tortákat. Ezt a tortát marcipán cseresznyevirágokkal díszítettem fel. A színvilág egyedi, és pont az a gyönyörű benne. A tortához jó étvágyat kívánok!

Ezt is szeretjük