Mousse torta meggysorbet és mogyorótrüffel

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mousse torta meggysorbet és mogyorótrüffel

Hozzávalók 6 személyre:

Mogyorós alap

  • 2 tojásfehérje
  • 50 gramm barnacukor
  • 80 gramm darált mogyoró
  • 1 evőkanál (fehér)liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • _Mousse_
  • 4 tojássárgája
  • 60 gramm cukor
  • 2,5 dl tejszín
  • ízlés szerint tonkabab
  • 80 gramm 60 %-os étcsokoládé
  • 200 gramm fehér csokoládé
  • _Mogyorótrüffel_
  • 50 gramm 60%-os étcsokoládé
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 teáskanálnyi Vénusz sütőmargarin
  • 2 evőkanál darált mogyoró

Meggysorbet

  • 200 gramm fagyasztott meggy
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A meggysorbet elkészítésével kell kezdeni, mert időre van szüksége, hogy megfagyjon. 1 dl vízből és 10 dkg cukorból szirupot készítünk, azaz gyorsforralóban addig forraljuk a cukros vizet, amíg szirupos állagú nem lesz. Ezután hozzáadjuk a leöblített, magozott meggyet és tovább forraljuk pár percig. Utána leturmixoljuk, egy zárható tálba öntjük és mélyhűtőbe tesszük egy éjszakára.

A mogyorós alaphoz a tojás fehérjét és a cukrot felverjük, majd hozzáadjuk a darált mogyorót és az átszitált lisztet és sütőport. 12 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk és beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 8-10 perc alatt). Hagyjuk kissé kihűlni az alapot, majd óvatosan vegyük ki, a tortaformát mossuk el, mert az összeállításhoz szükségünk lesz rá.

A mousse-hoz a tojás sárgáját egy tálban gőzfürdő felett habosra verjük a cukorral. Amikor levesszük a gőzről tovább kell még keverni, amíg ki nem hűl. Gőzfürdő felett olvasszuk meg először az étcsokoládét. A tojásos krémet válasszuk ketté, majd az egyik felét keverjük az étcsokoládéval. Ezután reszeljük bele ízlés szerint tonkababot (óvatosan, mert intenzív fűszer, érdemes megkóstolni). Kemény habbá verünk 1,5 dl tejszínt, majd azt is hozzáadjuk az étcsokoládés krémhez. Közben, a tortaformába visszahelyezzük a kihűlt mogyorós alapot, majd ráöntjük az étcsokoládés mousse-t. Hagyjuk megdermedni a hűtőben.

A fehér csokoládés réteg ugyanúgy készül, mint az étcsokoládés: a megmaradt tojáshabhoz hozzáadjuk az olvasztott fehér csokoládét, majd 1 dl felvert tejszínt. Ezután óvatosan ráöntjük az étcsokoládés rétegre. Helyezzük a tortát egy éjszakára a hűtőbe.

A mogyorótrüffelhez olvasszuk meg a csokoládét és a vajat, adjunk hozzá tejszínt és keverjük el a masszát. Tegyük hűtőbe, majd ha megszilárdult, kis golyókat formázzuk a masszából és darált mogyoróba meghempergetjük.

Tálaláskor tányérra helyezünk egy szelet moussetortát, megszórjuk kevés reszelt csokoládéval, mogyorótrüffellel díszítjük. A torta mellé tegyük a meggysorbet-ből – mutatós, ha két kiskanál segítségével megformázzuk egy kicsit.
TIPP: Amennyiben vendégeknek készítjük a desszertet, praktikus egy kevés házi készítésű kakaós kekszmorzsát szórni a sorbet alá.

Ezt is szeretjük