Citromos panna cotta szederrel és mézes piskótával
Citromos panna cotta szederrel és mézes-madeleine-nel
Hozzávalók 4 személyre
Panna Cotta
- 4 dl tejszín
- 2 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 1 teáskanál vanília-aroma
- 1 citrom leve és héja
- 20 g zselatin (por)
Madeleine
- 1 evőkanál méz
- 4 dkg őrölt mandula
- 3 db tojás
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg liszt
- 7,5 dkg Vénusz sütőmargarin
Szeder
- 20 dkg fekete szeder
- 1-2 dl szeder v. ribizli likőr
Elkészítés:
Öntsük egy serpenyőbe a tejszínt, a tejet és adjuk hozzá a cukrot, vanília-aromát és a reszelt citromhéjat. Szép lassan melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a citrom levét.(Ne ijedjünk meg, ha a citromlé kicsit összekapja!)
Ezután kézi habverővel kevergetve, főzzük pár percig, még teljesen sima lesz az állaga, és egy kicsit besűrűsödik.
Pár perc után zárjuk el a gázt, majd szintén állandó keverés mellett, szórjuk bele a porzselatint. Ezután addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik.
Végül szűrjük át egy szűrőn, hogy teljesen sima állagú legyen.
Az elkészült panna cottát töltsük a formákba, majd hagyjuk kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
Tegyük bele a keverőtálba a tojásokat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézet, majd keverjük habosra.
Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a mandulát, a lisztet, és keverjük sima masszává.
Olvasszuk fel a Vénusz sütőmargarint, majd hagyjuk visszahűlni. Ezután keverjük hozzá a masszához.
A madeleine formákat alaposan vajazzuk ki, majd szórjuk meg liszttel. Ezután kanalazzuk bele a masszát a formákba úgy, hogy kb. 3/4-ig legyenek.
Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formákkal megpakolt tepsit. Süssük közepes hőfokon 10-12 percig.
A sütőből kivéve, egy rácsra fordítsuk ki a megsült madeleine-ket, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A szederre öntsük rá a likőrt. Ezután hagyjuk 1-2 órán át állni, hogy a likőr ízét kissé magába szívja tálalás előtt.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept