Vajdasági sós

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vajdasági sós

Hozzávalók 12 személyre:

Tészta

  • 80 dkg liszt
  • 1 dl Vénusz napraforgó olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 0,5 l langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2 teáskanál só

Töltelék

  • 25 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 3 tojás sárgája
  • 1 evőkanál só
  • 20 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg reszelt sajt

Tetejére

  • 1 db tojás
  • reszelt sajt
  • ízlés szerint szezámmag, napraforgó mag v. lenmag
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:
A tejet meglangyosítjuk, ebből kb. 1,5 dl-ben feloldjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a sót, elvegyítjük, majd hozzátesszük a többi hozzávalót is, jól összedolgozzuk és kb. fél órára letakarva langyos helyen pihentetjük.

Krém:
A vajat robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sót és a felaprított tarját és a robotgéppel habosra keverjük, majd 4 felé osztjuk.

Összeállítás:
A megkelt tésztát lisztezett deszkára öntjük és 4 cipóra osztjuk, amit egyenként vékonyra nyújtunk, majd megkenjük őket egyenként a sonkás-tojásos vajjal, megszórjuk vékonyan reszelt sajttal, majd feltekerjük, mint egy bejglit. Így 4 rudat kapunk, amit egyenként kb. 2 cm széles szeletekre vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, állítva, megkenjük a tetejüket a felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint sajttal vagy valamelyik maggal és forró sütőben, 180 fokon rózsaszínűre sütjük.

Megjegyzés : ha a vajba és a tésztába nem teszünk sót, akkor a töltelék édes is lehet, pl. a kinyújtott lapokat olvasztott vajjal kenjük meg, majd meghintjük vastagon kakaóporral, cukorral és így tekerjük fel. ekkor csak a felvert tojással kenjük meg.

1
2
3
Ezt is szeretjük