Szüreti szőlőtorta

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Azt hitték, megszaladt a Photoshop a Balmain reklámjában: pedig ennél nagyobb csavar van benne »

Álomszép esküvői ruhák 2019-re: vad tájak inspirálták a magyar tervezőt »

Zsírgyilkos kardió edzés: csak 30 perc, de van olyan hatékony, mint a futás »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hozzávalók 12 személyre:

  • 24-25 dkg cukor
  • 7-8 dkg liszt
  • 7-8 dkg étkezési keményítő
  • 2-3 dkg kakaópor
  • 3 csapott teáskanál sütőpor
  • 50 dkg nagy szemű szőlő
  • 1 zacskó színtelen tortazselé
  • 1/4 l fehér szőlőlé (100%-os a legjobb)
  • 5 lap (15 g) színtelen zselatin
  • 7 tojás
  • 1/2 vaníliarúd
  • 600 g tejszín
  • 1 dl desszertbor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • a díszítéshez kakaópor
Recept idők

Elkészítés:

1.Négy tojás fehérjét 4-5 evőkanál hideg vízzel felverjük, és beleszórunk 15 dkg cukrot. Egyenként beledolgozzuk a 4 tojássárgát, majd beleszitáljuk a keményítővel, a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, egyben vagy egyenként kisütjük a három lapot (vékony lapok lesznek), 175 fokon 30-35 percig, tűpróbáig sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
2.A karima eltávolítása után a sütőpapírt lehúzzuk, és a tortalapot keresztben háromfelé vágjuk, ha egyben sütöttük. Az alsó lap köré karimát pattintunk.
3.A szőlőből 40 dkg-ot leszemezünk, és a tortalapon elosztjuk. Ha a szőlőben van mag, akkor félbevágjuk és eltávolítjuk a magokat, utána helyezzük a lapra, ekkor lehet, hogy kevesebb szőlő is elég. A szőlőt úgy rakjuk a lapra, hogy egy sor elég belőle, mert különben szét fog esni szeletelésnél.
4.A 2 ek cukorral elkevert tortazselét a szőlőlével állandó keverés mellett felöntjük. Tovább kevergetve felforraljuk, majd azonnal a szőlőre kanalazzuk.
5.A zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. A vaníliarudat és a kikapart velőt a borral elkevert 200 g tejszínhez adjuk, és felforraljuk. Furcsán néz ki, de ilyennek kell lennie.
6.A 3 tojást ketté választjuk és a fehérjét hűtőbe tesszük. A tojássárgákat 5 dkg cukorral krémesre keverjük, és a forró tejszínes borral állandó keverés mellett felöntjük. Az egészet visszaöntjük a lábosba, és közepes hőfokon addig keverjük, amíg besűrűsödik, (ne forraljuk)! Azonnal tálba öntjük, majd hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, és kevergetve feloldjuk. Kb 45 percre hűtőbe állítjuk.
7.A tojásfehérjéket felverjük, és beleszórunk 1 ek cukrot. 1 dl tejszínt is kemény habbá verünk, a tojásfehérje habot és a tejszínhabot felváltva a dermedő krémünkbe forgatunk. A krém harmadát a szőlőrétegre simítjuk. A második tortalappal befedjük, majd elosztjuk rajta a maradék krémet.
8.Rátesszük a harmadik tortalapot, és legalább 4 órára hűtőbe állítjuk. A maradék tejszínt a vaníliás cukorral felverjük. A tejszínhabbal bekenjük a tortát és a megmosott szőlőszemekkel díszítjük, oldalát, vagy tetejét kakaóporral meghintjük. Fogyasztásig hűtőbe rakjuk.

Ezt is szeretjük