Habos, csokoládés szilvatorta szatmári recept alapján - Megnyalod a 10 ujjad!

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

7 nyári ruhadarab, amit még nem kell elraknod: kora ősszel is szükséged lesz rájuk »

Házi gyorssegély a kimerült bőrnek és hajnak – Így tüntesd el a nátha nyomait »

New Yorkban is ez lesz a sikk: őszi fazonok magyar tervezőtől »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hozzávalók 12 személyre:

Csokoládés krém

  • 1,25 dl tej
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • _Marcipános krém_
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg natúr fehér marcipánmassza
  • 1,25 dl tej

Zselatin

  • 4 dkg zselatinpor
  • 2,5 dl víz

Szilvapálinkás szirup

  • 0,3 dl szatmári szilvapálinka
  • 0,4 dl víz
  • 1 csapott evőkanál kristálycukor
  • _A tészta leszórásához és megkenéséhez_
  • 6 dkg dió
  • 15 dkg házi szilvalekvár
  • 2 evőkanál finomliszt (kb)

Tészta

  • 1 mokkáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1,5 kávéskanál sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • 18 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 21 dkg finomliszt
  • 18 dkg porcukor
  • 1,5 vaníliarúd
  • 4-5 tojás
  • 0,75 dl rum
  • 45 dkg kimagozott szatmári aszalt szilva (lehet másfajta is)

A torta díszítéséhez

  • 2 dl habtejszín
  • 16 szem kimagozott puha aszalt szilva
Recept idők

Elkészítés:

1.A munkát a tészta készítésével kezdjük. Az aszalt szilvát kb. 1 centis kockákra vágjuk, forrásban lévő vízbe szórjuk, és addig főzzük, amíg felpuhul, de nem szabad megfőzni, túlpuhítani. Ha puha aszalt szilvát vettünk, azt főzni nem kell, elég majd csak rummal meglocsolni. Amikor kész, leszűrjük, és hideg vízzel azonnal lehűtjük, jól lecsöpögtetjük, majd a rummal meglocsoljuk, és félretesszük.
2. A tojásokat egy nagy tálban elhabarjuk, és a félbehasított vaníliarúd belsejét belekaparjuk. A puha margarint a porcukorral habosra keverjük, majd apránként a tojást is beledolgozzuk. 2-3 percnyi keverés után könnyű krémes massza lesz belőle. A rumos szilvára öntjük.
3. A lisztet a dióval, a sütőporral, a fahéjjal, a citromhéjjal és a sóval összeforgatjuk. Könnyed mozdulatokkal az előzőekhez adjuk, de nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
4. A masszából három egyforma lapot sütünk. Egy 23 centi átmérőjű tortaformát margarinnal kikenünk, egyharmadnyi tésztát kb. 1 centi vastagon elsimítunk rajta. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (210 fok, légkeveréses sütőben 190 fok), kb 10 percig sütjük. Ha kész, a tetejét meghintjük egy kevés finomliszttel, majd megfordítva sütőpapírra borítjuk.
5. A tészta tetejére való szilvalekvárt egy kicsit kikeverjük, így könnyebb lesz kenni. A diót egy serpenyőben megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd apróra vágjuk, de az is jó, ha egy mozsárban törjük durvára. A szilvapálinkás sziruphoz a cukrot a vízben kevergetve 2 percig forraljuk. Megvárjuk amíg kihűl, ekkor a szilvapálinkát is hozzáadjuk.
6. Még kétféle krémet kell főznünk, egy marcipánosat, és egy csokoládésat. Miután mindkettőt egy kevés zselatinnal fogjuk megkötni, megszilárdítani, ezt készítjük el először. A vizet felforraljuk, a zselatint beleszórjuk, és kis lángon, kevergetve 2-3 percig forraljuk, hogy felolvadjon. A marcipános krémhez a tejet a lereszelt marcipánmasszával simára turmixoljuk, majd feltesszük forrni. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, az előzőekhez adjuk, kis lángon kevergetve felforraljuk, ezalatt egy kicsit besűrűsödik, és kevergetve hűlni hagyjuk.
7. A csokoládéshoz a tejet tűzre tesszük, a csokoládét felolvasztjuk benne. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, az előzőekhez adjuk, kis lángon kevergetve felforraljuk, ezalatt egy kicsit besűrűsödik, és ezt is kevergetve hűlni hagyjuk. A tejszínhabot egyszerre kemény habbá verjük, és elfelezzük. Amikor a marcipános krém is és a csokoládés krém is már csak langyos, a tejszínhabot beleforgatjuk, és 2-3 evőkanálnyi langyos olvasztott zselatint is belecsurgatunk.
8. Villámgyorsan nekilátunk a torta töltésének, még mielőtt a krémek megszilárdulnának. Egy tortalapot először pálinkás sziruppal, majd a kikevert szilvalekvárral megkenünk, a pirított dióval megszórjuk, majd visszatesszük a tortaformába. Azért kell így tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A csokoládés krémből jó egy evőkanálnyit elteszünk a torta tetejének díszítéséhez, a többit a tortalapra simítjuk. A másik két tésztalapot is megkenjük pálinkás sziruppal, szilvalekvárral, és megszórjuk dióval. Egyet a csokikrémre illesztünk.
9. A marcipános krém háromnegyedét rákenjük, és a harmadik lapot rátesszük. A maradék marcipános krémet rákenjük, a félretett csokoládés krémből kis pöttyöket, vagy vonalakat teszünk rá, és egy fogvájóval elhúzzuk, így szép márványos lesz a teteje.
10.Letakarva legalább 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, de még jobb, ha egész éjjel ott marad. Tálalás előtt a torta tetejét kemény habbá vert tejszínhabbal és aszalt szilvával díszítjük.

1
2
Ezt is szeretjük