Almás, mákostorta

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Almás, mákostorta

Hozzávalók 12 személyre

Tészta

  • 6 tojásfehérje
  • 20-24 dkg cukor
  • 20 dkg mák
  • 8 db babapiskóta
  • 1 nagyobb Jonatán alma (kb 13-15 dkg)
  • 1 citrom reszelt héja

Krém

  • 6 dl tej
  • 7 dkg kukorica keményítő (nekem csak kb 3 dkg keményítő volt itthon, ezért egy vaníliás pudingot kevertem még hozzá)
  • 6 tojássárgája
  • 10-13 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín

Almatöltelék

  • 50 dkg Jonatán alma
  • 5 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 5 dkg cukor
  • kb. 2 kiskanál fahéj
  • fél citrom leve
  • _Díszítés_
  • 1 alma
  • 1-2 kanál cukor
  • citromlé
  • 2-3 evőkanál cukrozott darált mák.
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztáját készítettem el. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot, a darált mákot, az összezúzott babapiskótát, a lereszelt almát és citromhéjat. Kivajazott és lisztezett szétnyitható, 22 cm-s tortaforma alsó lapjára vékonyan rákentem a tésztából, és a 6 db tésztalapot egyenként sütöttem meg. Egy-egy lap kb. 12-14 perc alatt sült meg nekem is.

Ezután az almás tölteléket készítettem el. Az almát meghámoztam, lereszeltem, hozzáadtam a margarint, a cukrot, a citromlét és a fahéjat, majd megpároltam, hogy jó sűrű legyen, teljesen hagytam elfőni a levét.

Végül a krémet készítettem el. A tojássárgájákhoz adtam egy keveset a tejből, a pudingporral, a keményítővel és a vaníliás cukorral simára kevertem. A tejet felforraltam a cukorral, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadtam a sárgájás keveréket, és sűrűre főztem. Mikor langyosra kihűlt, óvatosan hozzákevertem a felvert tejszínt.

Végül megkezdtem a torta összeállítását. A hat lap közé felváltva kerül a krém és az almás töltelék. Először 2-2 lap közé kentem az almás tölteléket, ami majd középre került. Az alsó lapot megkentem krémmel, ez az 1. lap, rátettem a már almás töltelékkel megtöltött 2-3. lapot, erre kentem a második krémréteget, majd jött a másik almás töltelékkel megkent 4-5.lap. Erre ismét krémet kentem, és tetejére az utolsó lapot. A maradék krémet a tetejére és a torta oldalára kentem. Ezután kidíszítettem a tetejét. Cukrozott darált mákot szórtam egy szív formájú sablonon át a torta tetejére, köré almaszeleteket tettem, melyet előtte enyhén cukros, citromleves vízben megpároltam, és egyik oldalukat szintén cukros darált mákba forgattam. A végén az oldalát is megszórtam a mákkal.

1
2
3

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük