Almás, mákostorta
Almás, mákostorta
Hozzávalók 12 személyre
Tészta
- 6 tojásfehérje
- 20-24 dkg cukor
- 20 dkg mák
- 8 db babapiskóta
- 1 nagyobb Jonatán alma (kb 13-15 dkg)
- 1 citrom reszelt héja
Krém
- 6 dl tej
- 7 dkg kukorica keményítő (nekem csak kb 3 dkg keményítő volt itthon, ezért egy vaníliás pudingot kevertem még hozzá)
- 6 tojássárgája
- 10-13 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 dl tejszín
Almatöltelék
- 50 dkg Jonatán alma
- 5 dkg Vénusz sütőmargarin
- 5 dkg cukor
- kb. 2 kiskanál fahéj
- fél citrom leve
- _Díszítés_
- 1 alma
- 1-2 kanál cukor
- citromlé
- 2-3 evőkanál cukrozott darált mák.
Elkészítés:
Először a tésztáját készítettem el. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot, a darált mákot, az összezúzott babapiskótát, a lereszelt almát és citromhéjat. Kivajazott és lisztezett szétnyitható, 22 cm-s tortaforma alsó lapjára vékonyan rákentem a tésztából, és a 6 db tésztalapot egyenként sütöttem meg. Egy-egy lap kb. 12-14 perc alatt sült meg nekem is.
Ezután az almás tölteléket készítettem el. Az almát meghámoztam, lereszeltem, hozzáadtam a margarint, a cukrot, a citromlét és a fahéjat, majd megpároltam, hogy jó sűrű legyen, teljesen hagytam elfőni a levét.
Végül a krémet készítettem el. A tojássárgájákhoz adtam egy keveset a tejből, a pudingporral, a keményítővel és a vaníliás cukorral simára kevertem. A tejet felforraltam a cukorral, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadtam a sárgájás keveréket, és sűrűre főztem. Mikor langyosra kihűlt, óvatosan hozzákevertem a felvert tejszínt.
Végül megkezdtem a torta összeállítását. A hat lap közé felváltva kerül a krém és az almás töltelék. Először 2-2 lap közé kentem az almás tölteléket, ami majd középre került. Az alsó lapot megkentem krémmel, ez az 1. lap, rátettem a már almás töltelékkel megtöltött 2-3. lapot, erre kentem a második krémréteget, majd jött a másik almás töltelékkel megkent 4-5.lap. Erre ismét krémet kentem, és tetejére az utolsó lapot. A maradék krémet a tetejére és a torta oldalára kentem. Ezután kidíszítettem a tetejét. Cukrozott darált mákot szórtam egy szív formájú sablonon át a torta tetejére, köré almaszeleteket tettem, melyet előtte enyhén cukros, citromleves vízben megpároltam, és egyik oldalukat szintén cukros darált mákba forgattam. A végén az oldalát is megszórtam a mákkal.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept