Rizses epertorta

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rizses epertorta

Hozzávalók 6 személyre:

Tészta

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • _Tetjére_
  • 15 dkg (kb. 1,5 dl) fényzetlen "A" rizs
  • 5 dl tej
  • csipetnyi só
  • 3 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 4-5 evőkanál eperlekvár
  • 1 púpozott evőkanál zselatinpor
  • _Díszítés_
  • tejszínhab
  • sok-sok eper
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tojások sárgáját és a cukor 2/3-át fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé a maradék cukrot beleszórjuk. Hozzáadjuk a cukros tojássárgájához, majd beleszórjuk a lisztet. Ezután a margarinnal kikent, kilisztezett, szív alakú tortaformába simítjuk. 180 fokon kb. 15 percig sütjük. A rizst 2 dl forrásban lévő vízbe szórjuk és addig főzzük, amíg a leve el nem párolog. Közben a felforrt tejet ráöntjük, csipetnyit sózzuk és beledobjuk a margarint. Amint újra forrni kezd, kis lángra állítjuk, majd lefedve 10 percig pároljuk. A tűzről lehúzzuk és a kétféle cukorral ízesítjük. A zselatint 1 dl tejszínben kevergetve addig melegítjük míg fel nem oldódik benne. Kicsit hűlni hagyjuk. A többi tejszínt kemény habbá verjük, és először a rizst, majd az olvasztott zselatint keverjük bele. A formában lévő piskótát, a meglangyosított lekvárral megkenjük, majd a tejszínes rizst rásimítjuk. Hűtőszekrényben dermesztjük kb. 2-3 órát. Tálaláskor a tortaformát leemeljük a sütiről, amit a szív alakját követve tejszínhabbal díszítjük, amibe cikkekre vágott epret tűzdelünk.

Ezt is szeretjük