Diós mákos bejgli

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

A rövid dzseki az új divat: ilyen sokféleképpen viselheted »

Narancsbőrös a fenekük, mégis irtó dögösek: 5 híresség, akinek Photoshop nélkül hepehupás a bőre »

7 nyári ruhadarab, amit még nem kell elraknod: kora ősszel is szükséged lesz rájuk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hozzávalók 4 személyre:

Tészta

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 20 dkg zsír, ha lehetséges libazsír
  • 3 dkg élesztő • 2 db tojás
  • 6 dkg cukor 4 dl tej
  • _Diótöltelék_
  • 2 dl tej
  • 30 dkg cukor
  • 40 dkg darált dió
  • 8 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 dl házi baracklekvár

Máktöltelék

  • 2,5 dl víz
  • 30 dkg cukor
  • 40 dkg darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • kevés szegfűszeg
  • kevés törött fahéj
  • 8 dkg mazsola
  • 2 dl lekvár
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt kevés langyos vízben (én tejből csinálom) cukorral és kis liszttel elkeverjük. A margarint és a zsírt a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, majd a két tojás sárgáját. Az élesztővel és a tejjel simára dolgozzuk, ha túl kemény a tészta, annyi tejfölt adunk hozzá, hogy elég puha, nyújtható állagú legyen. Ezután 2 órán keresztül hideg helyen pihentetjük, majd 4 egyforma cipóra osztjuk, körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel, majd óvatosan felgöngyöljük, és a tetejét tejfölös tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz a belsejéből eltávozhasson - így kisebb az esély, hogy megrepedjen.
A töltelékekhez a cukorból, kevés vízzel - kb. 2 dl - szirupot főzünk, folyamatos kevergetés mellett beletesszük a többi összetevőt. Kicsit összefőzzük, majd kihűlve tesszük a tésztába.

Ezt is szeretjük