Egyszerű, gyors túrós pogácsa

Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

4 tipp: így védd a kisbabád bőrét! (x)

Vágyak, remények, pletykák: boldog békeidők hangulatát idéző, szellemes komédia érkezik (x)

Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba

beauty and style

A 70-es években nem volt nőiesebb smink ennél, és most újra divatos – Póklábpillák egyszerűen »

A bőr és a haj csodafegyvere a squalane: elképesztő változást idéz elő »

Így még biztosan nem gondoltál a rövidnadrágra: nőies szettek, amikben ősszel is helyet kaphat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Egyszerű, gyors túrós pogácsa

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 25 dkg tehéntúró
  • só ízlés szerint (1/2-1 evőkanál)
  • 1 db tojás a lekenéséhez
  • ízlés szerint különféle magvak a szórásához (jelen esetben napraforgóbél, de ez elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Ez a világ legegyszerűbb pogácsa receptje.

A három összetevőt alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk. Semmi élesztő, kelesztés, annyira egyszerű. Ha összedolgoztuk a hozzávalókat és a sót sem felejtettük ki belőle, akkor kinyújtjuk a tésztát. Kb. 1-1,5 cm magasságúra érdemes nyújtani, de ez is ízlés dolga. Apró trükk, ha van kedvünk vele pepecselni, akkor vékonyra nyújtjuk, összehajtogatjuk és leveles lesz a pogácsa, na jó nem annyira leveles, mint a leveles tésztából készült testvére, de a rétegek felfedezhetőek lesznek benne.

Tehát, ha kinyújtottuk a tésztát, akkor késsel rovátkázzuk, hogy szép legyen a teteje, én két irányban szoktam, egymásra merőlegesen, de ez elhagyható, csupán a díszítést szolgálja. Ha a tetejét megszórjuk valamivel, akkor nem kell rovátkázni, úgysem fog látszani sütés után. Aztán szaggatjuk, szerintem a 3,5 cm-es méret a legjobb, de a 4,5 cm-nél nagyobb szaggatóval még sosem szúrtam ki.

A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírra tesszük (vagy zsírozott, lisztezett tepsire), megkenjük felvert tojással, megszórjuk magokkal (ha akarjuk, de reszelt sajtot is szórhatunk rá) és a 180 °C-ra előmelegített sütőben légkeveréssel (gázsütőben inkább nagyhoz közeli fokozaton) szép világos barnára sütjük. A sütési idő nagyjából 10 perc, de érdemes figyelni. Nem szabad túlsütni, mert kiszárad a lelke!

Ha lezárt zacskóba tesszük kihűlés után, akkor akár 2 hétig (!) is ehető (ha nincs túlsütve persze).

1
2
3
Ezt is szeretjük