Mazsi-féle kifli
Mazsi-féle kifli
Hozzávalók 6 személyre
- 70 dkg finomliszt
- 2 egész tojás
- 1 pohár kefir
- 1 dl étolaj
- 1 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 1 kocka Vénusz sütőmargarin
- 1 evőkanál só
- 1 egész tojás
- ízlés szerint kömény
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk.
A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk, majd deszkára borítva dagasztjuk még egy darabig. A tészta szép sima, rugalmas állagú legyen. Ha nem lenne meg ez az állag, száraznak tűnik, akkor még egy kis kefirt, esetleg tejfölt adjunk hozzá. A tésztát most nem kell keleszteni, rögtön dolgozhatunk vele.
Az így elkészült tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd a cipókat kettesével vesszük és mindegyikből egyforma méretű korongot nyújtunk. Minél szebb és egyformább a korong, annál könnyebb lesz vele dolgozni később. A tésztát egészen vékonyra nyújtsuk ki, én olyan 2 mm-esre nyújtottam.
A következő lépésre két lehetőség is van. Vagy megolvasztjuk a margarint és belekeverünk egy kanál sót, vagy a szoba hőmérsékletű margarint elkeverjük egy kanál sóval. A lényeg az, hogy a sütemény tésztájában nincs só, ez a margarinos só fogja megízesíteni azt. Ha összekeverjük egyszerűen, akkor a tésztakorongokat megkenjük egy késsel, ha olvasztjuk, akkor kenőecsettel kenegetjük rá a korongokra a sós margarint. Mindkét megoldás megfelelő, mindenhogyan próbáltam már.
Ha a margarin rákerült az egyik korongra, akkor a másikat ráfektetjük, majd 8 részre vágjuk a tésztát és a vastagabb oldalától fogva szorosan feltekerjük, szép kifliket formázunk. Fontos, hogy minél szorosabban tekerjük fel, mert úgy tartja meg a formáját és nem csúszik szét sütéskor.
A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 10 percig pihentetjük. Láthatóan megkel majd a tésztánk. Ha pihentettük, akkor megkenjük felvert tojással, ízlésünk szerint megszórjuk köménymaggal és betoljuk a sütőbe, majd légkeveréssel 175 °C-on (gázon közepes fokozat körül) megsütjük.
Sütéskor úgy kellene eljárni, hogy hideg sütőbe toljuk és úgy kapcsoljuk be, de mivel nem egy tepsi mennyiségről van szó, a következő adagnál ezt úgysem tudnánk megoldani. Ezért én úgy csináltam, hogy felmelegítettem a sütőt, majd mielőtt beraktam volna a tésztát kinyitottam a sütő ajtaját, megkentem a tojással a kifliket, majd beraktam a sütőbe és becsuktam az ajtót. Így minden kifli ugyan akkora hőt kapott és szépen, egyenletesen sült, közben tovább kelt még egy keveset.
A sütési idő 15 perc volt. Az eredmény pedig fantasztikus.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept