Mazsi-féle kifli

Ez is érdekelhet

Ki ne szeretné előre látni a jövőt? (x)

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Borozzunk együtt: legyél trendszetter, válaszolj, nyerj! (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Bonyodalom a Hotel Numerában. (x)

beauty and style

Amiért a tej nem jó a bőrnek: tudományosan is igazolva »

Hatékony, házi praktikák korpa ellen: 4 tipp az egészséges fejbőrért »

Bőrápoló olajok kismamáknak striák ellen: gyengéd, de mély ápolást adnak »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Mazsi-féle kifli

Hozzávalók 6 személyre:

  • 70 dkg finomliszt
  • 2 egész tojás
  • 1 pohár kefir
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kocka Vénusz sütőmargarin
  • 1 evőkanál só
  • 1 egész tojás
  • ízlés szerint kömény
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk.

A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk, majd deszkára borítva dagasztjuk még egy darabig. A tészta szép sima, rugalmas állagú legyen. Ha nem lenne meg ez az állag, száraznak tűnik, akkor még egy kis kefirt, esetleg tejfölt adjunk hozzá. A tésztát most nem kell keleszteni, rögtön dolgozhatunk vele.

Az így elkészült tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd a cipókat kettesével vesszük és mindegyikből egyforma méretű korongot nyújtunk. Minél szebb és egyformább a korong, annál könnyebb lesz vele dolgozni később. A tésztát egészen vékonyra nyújtsuk ki, én olyan 2 mm-esre nyújtottam.

A következő lépésre két lehetőség is van. Vagy megolvasztjuk a margarint és belekeverünk egy kanál sót, vagy a szoba hőmérsékletű margarint elkeverjük egy kanál sóval. A lényeg az, hogy a sütemény tésztájában nincs só, ez a margarinos só fogja megízesíteni azt. Ha összekeverjük egyszerűen, akkor a tésztakorongokat megkenjük egy késsel, ha olvasztjuk, akkor kenőecsettel kenegetjük rá a korongokra a sós margarint. Mindkét megoldás megfelelő, mindenhogyan próbáltam már.

Ha a margarin rákerült az egyik korongra, akkor a másikat ráfektetjük, majd 8 részre vágjuk a tésztát és a vastagabb oldalától fogva szorosan feltekerjük, szép kifliket formázunk. Fontos, hogy minél szorosabban tekerjük fel, mert úgy tartja meg a formáját és nem csúszik szét sütéskor.

A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 10 percig pihentetjük. Láthatóan megkel majd a tésztánk. Ha pihentettük, akkor megkenjük felvert tojással, ízlésünk szerint megszórjuk köménymaggal és betoljuk a sütőbe, majd légkeveréssel 175 °C-on (gázon közepes fokozat körül) megsütjük.

Sütéskor úgy kellene eljárni, hogy hideg sütőbe toljuk és úgy kapcsoljuk be, de mivel nem egy tepsi mennyiségről van szó, a következő adagnál ezt úgysem tudnánk megoldani. Ezért én úgy csináltam, hogy felmelegítettem a sütőt, majd mielőtt beraktam volna a tésztát kinyitottam a sütő ajtaját, megkentem a tojással a kifliket, majd beraktam a sütőbe és becsuktam az ajtót. Így minden kifli ugyan akkora hőt kapott és szépen, egyenletesen sült, közben tovább kelt még egy keveset.

A sütési idő 15 perc volt. Az eredmény pedig fantasztikus.

1
2
3
Ezt is szeretjük