Gyümölcsbetéttel töltött fekete-erdő fatörzs

- Nyári Dia plasztikája után melltartós fotót posztolt: sokan dicsérik őszinteségéért
- 100 kilós, 12 éves gyönyörű lányok: halálra etetik őket, mert úgy a szépek
- Az auschwitzi nőgyógyász, aki Mengelétől mentette meg a várandós rabokat: döntése az élete végéig üldözte Gisella Perlt
- Melania Trump élete nagyon megváltozott, mióta nem first lady: bennfentesek kotyogták ki
- Így néztek ki a modern nappalik a Kádár-korszak panelházaiban: mindenki erre vágyott
Gyümölcsbetéttel töltött fekete-erdő fatörzs
Hozzávalók 4 személyre:
Piskóta
- 5 tojás
- 5 evőkanál hideg víz
- 10 evőkanál kristálycukor
- 5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál kakaópor
- 1 sütőpor
- csipet só
- sütőpapír
- _Krém_
- 2 csomag vaníliás főzős pudingpor
- 7 dl tej
- 5 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag (25 gr) színtelen étkezési zselatinpor
- 2 dl málnaszörp
- 3 dl víz
- tetszőlegesen kiválasztott 1/2 kg gyümölcs
- 3 evőkanál porcukor
- 10 dkg Vénusz sütőmargarin
- 1 tojás sárgája
- 1 vaníliarúd vagy vaníliáscukor
Díszítés
- 1 tábla Katica tortabevonó csoki
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
5 tojásból kakaós piskótát sütünk , a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a vizet, a tojások sárgáját, lisztet, kakaóport, sütőport, csipet sót. Sütőpapíros kisebb, lapos tepsiben 180 fokon 10-12 perc alatt kisütjük, majd megnedvesített, cukrozott konyharuhára kiborítjuk sütőpapírral felfelé, ezt megvizezzük ecsettel, és 5 perc múlva egy mozdulattal lehúzzuk a piskótáról. A tésztát konyharuhával letakarva kihűtjük.
Míg a piskótalap hűl, addig 2 csomag vaníliás pudingport, 7 dl tejjel, 5 evőkanál cukorral sűrűre főzünk, kihűtjük.
Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk úgy, hogy a formánkat a folpack bőven túlérje.
A kihűlt piskótalapunkra fejjel lefelé ráfordítjuk az őzgerincformát és az annak megfelelő méretű ,téglalap alakú piskótadarabot levágjuk, félretesszük, ezzel fogjuk a végén az őzgerincformát lefedni.
A megmaradt nagyobb piskótalapunkat óvatosan belesimítjuk az őzgerincformánkba, ráhalmozunk 4-5 evőkanál kihűlt vaníliapudingot, a többit félretesszük későbbre, és a fagyasztóba betesszük 20 percre.
Közben az étkezési zselatint 3 dl langyos vízben 2 dl málnaszörppel csomómentesre keverve felforralunk, és hideg vízbe téve az edényt hűteni kezdjük.
Közben a tetszőleges gyümölcsöket feldaraboljuk apró kockákra, 3 evőkanál porcukorral megszórjuk, kevergetjük míg elolvad, majd leszűrjük,lecsepegtetjük és a langyos zselatinba keverjük.
A fagyasztóból kivett őzgerincformában lévő pudingra ráhalmozzuk a zselatinos langyos gyümölcsöt. Tetejére rátesszük a levágott,félretett piskótalapot, befedjük vele, kicsit rányomkodjuk, majd az egész őzgerincformát folpackkal körbetekerjük légmentesen.
3-4 órára hűtőbe tesszük majd kivétel után a folpackból kitekerjük, és a sütinket fejjel lefelé tálcára borítjuk. A megmaradt pudinghoz 10 dkg Vénusz margarint, 1 tojás sárgáját és a vaníliarúd kikapart belsejét habosra keverjük, és ezzel befedjük a gyümölcsös őzgerincet. Tetejére a Katica tortabevonó csokiból késsel forgácsokat készítünk és ezzel díszítjük.
Hűtőben tároljuk.
Én ünnepekkor szoktam elkészíteni, általában fagyasztott savanykásabb erdei gyümölcsökből, kicsit időigényesebb , de szeleteléskor a látvány magáért beszél, és az íze sem hétköznapi.
Jó étvágyat!
Még több recept