Ostoros kalács házi lekvárral
Ostoros kalács házi lekvárral
Hozzávalók 6 személyre
Tészta
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 1 egész tojás
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 1 kávéskanál só
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- _Töltelék_
- 25 dkg Vénusz sütőmargarin
- 2-3 tábla csoki összetörve
- 15-20 dkg dió összetörve
- _Tetejére_
- 1 db tojás
- szeletelt mandula
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne a cukrot.
A lisztet tálba tesszük, a közepébe fészket csinálunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 1 dl tejet öntünk rá.
Ha az élesztő felfutott, beleütjük a tojást, és beletesszük a többi hozzávalót.
vagy
Zárható kis shakerbe tesszük az élesztőt 1 dl tejet plusz 1 kanál cukrot --> gyorsabban felfut
Jól kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha a táltól és a kezünktől elválik.
Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, kikeverjük a krémet.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és 6 részre osztjuk.
A cipókat kinyújtjuk, és megkenjük a krémmel.
3-3 darabot összefonunk, tepsibe tesszük a fonatokat.
Megkenjük tojással, és megszórjuk szeletelt mandulával.
Kb. fél órát még kelesztjük, és hideg sütőben kezdjük el sütni.
Sütés közben a krém kiolvad, de ha kivesszük a sütőből, és a tepsiben hagyjuk kihűlni, akkor magába szívja a kifolyt vajas krémet.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept