Epres-kivis torta
Epres-kivis torta
Hozzávalók 12 személyre
Tészta
- 150 g liszt
- 100 g hideg Vénusz sütőmargarin
- 50 g cukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
Csokis krém
- 150 g tejszín
- 100 g joghurt
- 1-2 evőkanál kakaópor
- 1 tojássárgája
- 50 g cukor
- 80 ml tej
- 3 lap zselatin
Epres krém
- 150 g joghurt
- 60 g cukor
- 125 ml fehérbor
- 350 g eper
- 5 lap zselatin
Rétegezés
- 4 kivi
- 2 evőkanál cukor
Díszítés
- babapiskóta
- 100 g ét tortabevonó
- 125 g tejszín
- 2-3 szem eper
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk. Cipóvá formálva és fóliába csomagolva legkevesebb 30 percre hűvös helyre tesszük. A tésztát kissé belisztezett munkalapon vékonyan kinyúltjuk, és egy 24 cm átmérőjű kört kivágunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, egy villával többször megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, (villany 190 fok, gáz 2-3-as fokozat, légkeveréses 170 fok), 12-15 perig sütjük. Süteményes rácson kihűtjük.
A csokoládés-joghurtos krémhez a zselatint beáztatjuk. A tejet a tojássárgával, a cukorral és a kakaóporral állandóan kevergetve majdnem forrásig főzzük. A krémnek olyan sűrűnek kell lennie, hogy a kanálról ne folyjon le, és ha ráfújunk, karikák keletkezzenek benne. A zselatint kinyomkodjuk, a meleg krémben feloldjuk, és kissé lehűtjük. A joghurtot a krémhez keverjük, a tejszínből kemény habot verünk, és ugyancsak belekeverjük. A tortalap köré egy hozzáillő tortaforma karimát csatolunk, és a csokoládés krémet a tortalapon szétterítjük. A krémet jó simára kikeverjük, majd a hűtőben hagyjuk megszilárdulni.
A kivit meghámozzuk, 5 mm vastag szeletekre vágjuk, és rövid ideig a forró cukros vízben pároljuk. A kivi szeleteket a már megdermedt csokoládékrémre tesszük.
Az eperkrémhez a zselatint beáztatjuk. Az epret megmossuk, negyedekbe vágjuk. A fehérbort a cukorral felfőzzük, és az epret hozzáadjuk. Gyorsan felforraljuk, majd botmixerrel pépesítjük, és egy finom szövésű szitán átpasszírozzuk. A zselatint most is a meleg krémben feloldjuk, majd lehűtjük. A joghurtot az eperkrémhez keverjük, a kiviszeleteken szétterítjük, a tetejét elsimítjuk és a hűtőben hagyjuk megszilárdulni.
A babapiskótákat elfelezzük. A tortabevonót felolvasztjuk gőz fölött, és a piskótákat ferdén a tortabevonóba mártjuk. Egy süteményes rácson lecsepegtetjük. A maradék tortabevonót egy mélyhűtő zacskóba tesszük, sarkára egészen apró lyukat vágunk és a torta közepét ezzel díszítjük. A tejszínből kemény habot verünk, a torta szélét vékonyan megkenjük vele. A maradék tejszínt egy nagyobb, csillagcsőrös nyomózsákba töltjük, és a torta tetejét ezzel díszítjük. A piskótákat a kerek végeivel felfelé egymás mellé körbe, a torta széléhez nyomkodjuk. A tortát az elfelezett eperrel díszítjük.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept