Zserbó

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Zserbó

Hozzávalók 12 személyre

Tészta

  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • csipetnyi sütőpor

Töltelék

  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg lekvár

Bevonó

  • 4 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipet sót, jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot megkenjük lekvárral, meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük.
A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb. 12-15 perc).
A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez a kakaóport a cukorral és kevés vízzel simára keverjük, és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat, és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Mielőtt a tésztára öntjük, belekeverjük a tojásfehérjét a már langyosra hűlt mázba, ettől még fényesebbé válik. A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni. (kb 4-5 óra)

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük