Mézes háztető
Mézes háztető
Hozzávalók 12 személyre
Tészta
- 25 dkg porcukor
- 1 tojás
- 3 ek méz
- 7 ek tej
- 1 tk szódabikarbóna
- 60 dkg liszt
- 1 ek kakaópor
Krém
- 5 dl tej
- 5 dl víz
- 2 evőkanál liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg Vénusz sütőmargarin
- 25 dkg porcukor
Tetejére
- 15 dkg tortabevonó
- 3-4 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tésztához a cukrot és a nedves elemeket gőz felett verjük habosra. Majd adjuk hozzá a szódabikarbónát is. Amíg forró a mézes massza, keverjük bele a lisztet is. Először fakanállal keverjük, majd ahogyan kezd összeállni, a kezünkkel gyúrjuk ki alaposan.
A kész tésztát osszuk 3 részre.
Egy adagba gyúrjuk bele a kakaóport, amit előzőleg 2 evőkanál vízzel simára keverünk.
A kakaós tésztát osszuk 12 egyenlő részre, amiket sodorjunk 32 cm hosszúra.
Először a sárga lapokat süssük ki, addig a kakaós rudak szikkadhatnak nyugodtan.
Ez azért fontos, mert ez a tészta addig nyújtható könnyen, amíg meleg.
--> Ideális tepsi méret: 30x35 cm
A sárga tésztákat egyenként nyújtsuk akkorára, mint a tepsi. Majd helyezzük zsírozott, lisztezett tepsi hátoldalára.
A nyers tésztákon egy éles késsel, vékonyan jelöljük be a vágási vonalakat.
10-10 perc alatt süssük ki mindkét lapot.
Még melegen vágjuk el a lapokat 3-3 részre, az előzőleg megjelölt vágási vonalak mentén.
Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert ha kihűl a mézes tészta, már nem könnyű vágni (később visszapuhul).
A 3-3 lapot tegyük egymásra, és vágjuk őket teljesen egyformára, egyenesre.
Ebből már látszik, hogy ez a mennyiség két darab süteményt ad ki.
A rudakat zsírozott, lisztezett tepsi hátoldalán 10 perc alatt süssük ki.
Amikor kisültek, még forrón tegyük a rudakat egyenes felületre, nehogy eldeformálódjanak.Amíg szikkad a tészta, készítsük el a krémet is.
Krém:
A lisztet és a pudingport keverjük simára kevés tejjel, majd öntsük fel a maradék folyadékkal, és főzzük krémesre. A Vénusz sütőmargarint keverjük ki a porcukorral.Amikor kihűlt a puding, keverjük össze a vajas krémmel.
A sütemény összeállítása:
Mindegyik süteményhez 3-3 világos lapra lesz szükségünk.
A krémet osszuk két egyenlő részre.
Tegyünk tálcára egy lapot, kenjük meg krémmel, majd helyezzünk rá 3 kakaós rudat.
Ezt is kenjük meg krémmel, tegyünk rá 2 db kakaós rudat.
Ezt is kenjük meg krémmel, és 1 rudat tegyünk a tetejére.
Kenjük körbe krémmel, majd 1-1 világos lapot nyomjunk a két oldalára.
A süteményt csokoládémázzal vonjuk be.
Ugyanezt ismételjük meg a másik adag tésztával és krémmel is.
A süteményeket tegyük hűtőbe 24 órára. Utána fogyasztható.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept