Aranygaluska vaníliasodóval

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók 6 személyre:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 25 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 3+5 dl tej
  • 1+2 tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1+2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

3 dl tejet meglangyosítunk és elkeverünk benne egy evőkanál cukrot. Az élesztőt az édes tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet egy tojássárgájával, egy csipet sóval, és az élesztős tejjel összedolgozzuk úgy, hogy lágy tésztát kapjunk.
Ezután belegyúrunk 5 dkg Vénusz margarint, tetejét liszttel meghintjük, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük 1 órán át.
Közben a maradék margarint megolvasztjuk, a diót a porcukorral összekeverjük.
Ha megkelt a tészta, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval feldaraboljuk.
A tepsit margarinnal kikenjük, aljára teszünk egy sor galuskát, megszórjuk a cukros dióval, meglocsoljuk olvasztott margarinnal, majd újból tésztát teszünk, legfelülre már csak margarin kerül.
180 fokos sütőben 35 percig sütjük.

Ezalatt elkészítjük a vaníliasodót.
5 dl tejet a vaníliás cukorral felforralunk és félretesszük. 2 evőkanál cukrot és 2 tojás sárgáját habosra keverünk, majd fokozatosan beleöntjük a forró tejet. Ezt addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd.
Tálaláskor ezzel locsoljuk meg a tésztát.

1
2
Ezt is szeretjük