Vaníliás körtetorta
Vaníliás körtetorta
Hozzávalók 6 személyre
Linzertésztához
- 120 g liszt
- 120 g hideg Vénusz sütőmargarin
- 50 g őrölt mandula
- 60 g porcukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Mandulakrémhez
- 125 g őrölt mandula
- 85 g cukor
- 65 g puha Vénusz sütőmargarin
- 1 nagyobb tojás
- 1 rúd vanília magjai
Párolt körtéhez
- 3 kisebb kemény körte
- 0,5 l víz
- 200 g (nád)cukor
- fél citrom leve
- 1 rúd vanília
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, majd a hideg margarint összemorzsoljuk a szárazanyagokkal. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, megpároljuk a körtéket és elkészítjük a tölteléket.
A cukrot és a vizet alacsony lángon feltesszük főzni. A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magházukat eltávolítjuk. Amikor a cukorszirup gyöngyözni kezd, beletesszük a körtéket, hozzáadjuk a citrom levét. A vanília magjait és hüvelyét is a sziruphoz adjuk. A körtéket 15-20 percig pároljuk. Hagyjuk kihűlni.
A mandulakrémhez a puha margarint és a cukrot kihabosítjuk. Hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű tojást és a vanília kikapart magjait. Belekeverjük az őrölt mandulát, végül hűtőbe tesszük pihenni.
A pihentetett linzertésztát átgyúrjuk és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Kibéleljük vele a kivajazott formákat. A tésztát vakon fogjuk kisütni, ezért 15 percre formástul fagyasztóba tesszük. (Ez lényeges, hiszen a tésztában a margarin „fellágyult” - ha ezt a lépést kihagyjuk, hozzáragadhat a tésztához a sütőpapír) Sütőpapírból a piteformától nagyobb darabokat vágunk.
A „lehűtött” tésztákat sütőpapírral lefedjük. Sütőgolyókkal vagy szárazbabbal/lencsével súlyozzuk. Így a tészta nem fog felfúvódni és megtartja a formáját. Előmelegített, 175°C-os sütőben 15 percig vakon sütjük, majd a nehezéket eltávolítva, további 5-10 percig, hogy színt kapjon a tészta. A kisült tésztakosárkákat a formában hűtjük ki.
A kihűlt tésztakosárkákat a hideg mandulakrémmel megtöltjük, a tetejükre pedig egy-egy jól lecsöpögtetett körtét teszünk. Fontos, hogy a kisütött tészták maradjanak a formákban! Előmelegített, 175°C-os sütőben 25-30 percig sütjük, míg a mandulakrém stabil tartást és színt kap.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept