Vaníliás körtetorta

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vaníliás körtetorta

Hozzávalók 6 személyre

Linzertésztához

  • 120 g liszt
  • 120 g hideg Vénusz sütőmargarin
  • 50 g őrölt mandula
  • 60 g porcukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Mandulakrémhez

  • 125 g őrölt mandula
  • 85 g cukor
  • 65 g puha Vénusz sütőmargarin
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 rúd vanília magjai

Párolt körtéhez

  • 3 kisebb kemény körte
  • 0,5 l víz
  • 200 g (nád)cukor
  • fél citrom leve
  • 1 rúd vanília
Recept idők

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, majd a hideg margarint összemorzsoljuk a szárazanyagokkal. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, megpároljuk a körtéket és elkészítjük a tölteléket.
A cukrot és a vizet alacsony lángon feltesszük főzni. A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magházukat eltávolítjuk. Amikor a cukorszirup gyöngyözni kezd, beletesszük a körtéket, hozzáadjuk a citrom levét. A vanília magjait és hüvelyét is a sziruphoz adjuk. A körtéket 15-20 percig pároljuk. Hagyjuk kihűlni.
A mandulakrémhez a puha margarint és a cukrot kihabosítjuk. Hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű tojást és a vanília kikapart magjait. Belekeverjük az őrölt mandulát, végül hűtőbe tesszük pihenni.

A pihentetett linzertésztát átgyúrjuk és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Kibéleljük vele a kivajazott formákat. A tésztát vakon fogjuk kisütni, ezért 15 percre formástul fagyasztóba tesszük. (Ez lényeges, hiszen a tésztában a margarin „fellágyult” - ha ezt a lépést kihagyjuk, hozzáragadhat a tésztához a sütőpapír) Sütőpapírból a piteformától nagyobb darabokat vágunk.
A „lehűtött” tésztákat sütőpapírral lefedjük. Sütőgolyókkal vagy szárazbabbal/lencsével súlyozzuk. Így a tészta nem fog felfúvódni és megtartja a formáját. Előmelegített, 175°C-os sütőben 15 percig vakon sütjük, majd a nehezéket eltávolítva, további 5-10 percig, hogy színt kapjon a tészta. A kisült tésztakosárkákat a formában hűtjük ki.

A kihűlt tésztakosárkákat a hideg mandulakrémmel megtöltjük, a tetejükre pedig egy-egy jól lecsöpögtetett körtét teszünk. Fontos, hogy a kisütött tészták maradjanak a formákban! Előmelegített, 175°C-os sütőben 25-30 percig sütjük, míg a mandulakrém stabil tartást és színt kap.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük