Ferdinánd tekercs

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ferdinánd tekercs

Hozzávalók 6 személyre

  • (12 darabhoz)
  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 db tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál barna nádcukor
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 0.5 bio citrom reszelt héja
  • 1 csipet
  • _A töltelékhez_
  • 10 dkg vaj
  • 12 dkg barna nádcukor (por)
  • 5 dkg mazsola
  • 1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
  • 1 mokkáskanál bio fahéj
  • 1 dl rum
  • _A tepsi kikenéséhez_
  • vaj
  • cukor
  • _ A locsoláshoz_
  • 1.5 dl tejszín (tej is lehet)
  • 2 evőkanál barna nádcukor
  • 1 csipet bio vanília őrlemény
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben, pici cukorral felfuttatom. A liszteket nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját és összegyúrom. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozom az olvasztott vajat. Közepesen kemény tésztává dagasztom. 45-50 percig langyos helyen kelesztem. A mazsolát rumba áztatom. A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a vaníliát és a fahéjat. A tepsibe szilikon lapot teszek, kivajazom és kiszórom cukorral. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán fél centi vastagságú téglalapra nyújtom, egyenletesen rákenem a cukrozott vajat, rászórom a lecsepegtetett mazsolát, majd feltekerem és éles, lisztezett késsel 12 egyenlő részre vágom. A csigákat egymás mellé, nem túl szorosan elhelyezem a cukrozott tepsiben. Langyos helyen, 30 percig hagyom kelni, majd előmelegített sütőben 180 fokon sütöm 20 percig, közben a locsoláshoz szánt tejszínt vagy tejet felmelegítem a cukorral és a vaníliával, és ennek a felével meglocsolom a csigákat. Sütöm még 10 percig és egyenletesen rákanalazom a cukros tejszín másik felét. Visszatolom még 10 percre és készre sütöm.

Finomabb lesz a tekercs, ha a mazsola áztatásához használt, megmaradt rumot ráspricceljük a kinyújtott, vajazott tésztára, mielőtt feltekerjük.

Tejszín helyett használhatunk tejet is a locsoláshoz.

Ha szilikon lap nélkül sütjük, még melegen szedjük ki a tepsiből a csigákat, mert az aljukon képződött karamell miatt, beleragadnak és később nehezen tudjuk majd kivenni őket.

15810155 1f71f6d91ab6d6ce2d22e1fc70ae8af7 wm
15810159 13619afb2054839c47b2810ed17e1c35 wm
Ezt is szeretjük