Ferdinánd tekercs
Ferdinánd tekercs
Hozzávalók 6 személyre
- (12 darabhoz)
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
- 2.5 dkg élesztő
- 3 db tojássárgája
- 2 dl tej
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 4 dkg olvasztott vaj
- 0.5 bio citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- _A töltelékhez_
- 10 dkg vaj
- 12 dkg barna nádcukor (por)
- 5 dkg mazsola
- 1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
- 1 mokkáskanál bio fahéj
- 1 dl rum
- _A tepsi kikenéséhez_
- vaj
- cukor
- _ A locsoláshoz_
- 1.5 dl tejszín (tej is lehet)
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 1 csipet bio vanília őrlemény
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben, pici cukorral felfuttatom. A liszteket nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját és összegyúrom. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozom az olvasztott vajat. Közepesen kemény tésztává dagasztom. 45-50 percig langyos helyen kelesztem. A mazsolát rumba áztatom. A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a vaníliát és a fahéjat. A tepsibe szilikon lapot teszek, kivajazom és kiszórom cukorral. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán fél centi vastagságú téglalapra nyújtom, egyenletesen rákenem a cukrozott vajat, rászórom a lecsepegtetett mazsolát, majd feltekerem és éles, lisztezett késsel 12 egyenlő részre vágom. A csigákat egymás mellé, nem túl szorosan elhelyezem a cukrozott tepsiben. Langyos helyen, 30 percig hagyom kelni, majd előmelegített sütőben 180 fokon sütöm 20 percig, közben a locsoláshoz szánt tejszínt vagy tejet felmelegítem a cukorral és a vaníliával, és ennek a felével meglocsolom a csigákat. Sütöm még 10 percig és egyenletesen rákanalazom a cukros tejszín másik felét. Visszatolom még 10 percre és készre sütöm.
Finomabb lesz a tekercs, ha a mazsola áztatásához használt, megmaradt rumot ráspricceljük a kinyújtott, vajazott tésztára, mielőtt feltekerjük.
Tejszín helyett használhatunk tejet is a locsoláshoz.
Ha szilikon lap nélkül sütjük, még melegen szedjük ki a tepsiből a csigákat, mert az aljukon képződött karamell miatt, beleragadnak és később nehezen tudjuk majd kivenni őket.

