Erdei gyümölcsös mascarpone torta
Erdei gyümölcsös mascarpone torta
Hozzávalók 12 személyre
A piskótához
- 10 tojás
- 10 evőkanál liszt
- 10 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaó
A tetején lévő kosárkákhoz
- 4 réteslap olaj
A krémhez
- 500 gramm mascarpone
- 500 ml habtejszín
- 6 evőkanál porcukor
- 1 tábla fehér csokoládé
- szeder, málna és áfonya (20-20 dkg a szederből és áfonyából és kb 10 gramm a málnából)
- 1 üveg erdei gyümölcs lekvár
Az étcsokis mázhoz
- 200 gramm jó minőségű étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
Elsőként elkészítettem a kosárkákat, azaz elővettem a 6 darabos muffinsütő formámat. A réteslapokat akkora kockákra vágtam, amik kényelmesen beleférnek a muffinformákba és minden formába 4-4, egyenként megolajozott lapot tettem egymásra úgy, hogy mindegyiket elcsúsztattam kicsit az alatta lévőhöz képest. Így kis kosárkákat alakítottam ki a formákban, amiket 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöttem. Amikor kihűltek, szépen kivettem a formákból és félretettem őket.
Aztán elkészítettem a piskótát, azaz a 10 tojássárgáját kikevertem a 10 kanál cukorral egészen habosra, majd habverővel keményre vertem a tojásfehérjét és óvatosan összeforgattam a sárgájával, közben rászitáltam a lisztet, óvatosan elkevertem és a végén rászitáltam a kakaóport, amit szintén nagyon óvatosan összekevertem a piskótatésztával. Tortaformába öntöttem és megsütöttem.
Amíg a piskóta sült, vízgőz felett megolvasztottam a fehér csokoládét (érdemes apró kockákra törni és lassan gyöngyöző víz felett felolvasztani, mert egyrészt gyorsabban megolvad, másrészt nem ég oda, ha takaréklángon gyöngyöző víz felett olvasztjuk)
Megvártam, amíg kihűl és a szobahőmérsékletű mascarponéval kikevertem. (Ha a mascarpone hideg, akkor a csokikrém összeugrik benne és csomós lesz a krém, így érdemes a krém készítése előtt kb. 1 órával kivenni a mascarponét a hűtőből.)
Aztán az előző nap hűtőbe tett habtejszínt nagyon keményre vertem fel a porcukorral és összekevertem óvatosan a csokis mascarponekrémmel. Aki édesebben szereti, az tehet bele még porcukrot, de szerintem ez így teljesen jó volt.
És most jöttek a kosárkák (végre ők is szóhoz jutottak). Mindegyik kosárkába 1-1 evőkanál mascarponekrémet tettem, a tetejét tetszőlegesen díszítettem friss erdei gyümölcsökkel. Aztán hűtőbe tettem egy tányéron az egész kis kompániát.
A megmaradt mascarponekrémet betettem a hűtőbe dermedni, hogy töltéskor ne folyjon ki a tortalapok közül. Közben a piskóta megsült, kifordítottam a formából és rácson hagytam kihűlni, nehogy beizzadjon, azaz bevizesedjen.
Amikor már kihűlt, 3 részre vágtam és az alsó részt rátettem egy tálcára, majd alaposan megkentem erdei gyümölcslekvárral. Erre halmoztam a mascarponekrém kicsit kevesebb, mint felét, majd pár szem áfonyát potyogtattam rá, és már jöhetett is rá a középső piskótalap. Erre is jött a lekvár (érdemes még az asztalon megkenni, ne csúszkáljon a mascarponekrémen), majd a mascarponekrém, amiből éppen csak pár kanállal hagytam, hogy az oldalát kicsit befedjem (amolyan rusztikus stílusban). Potyogott ide is pár szem áfonya, majd lezártam az utolsó piskótalappal.
A tetejére leheletvékonyan kentem a mascarponekrémből, hogy a ráfolyatott csokit ne szívja majd be, de a krém többi része a torta oldalán kötött ki, amolyan laza mozdulatokkal felvíve!
Tortát most nem toltam be a hűtőbe, mert ha a hideg mascarponekrémre öntöm az olvadt étcsokoládét, akkor az azonnal megdermed, és nem tudom belenyomni a krémes-gyümölcsös kosárkákat, valamint nem ragadnak bele a rápotyogtatott erdei finomságok.
A kosárkákat kivettem a hűtőből és a torta közelébe készítettem a gyümölcsökkel együtt.
Az étcsokit vízgőz felett felolvasztottam, hozzákevertem az olajat (hogy szép fényes legyen a máz) és leöntöttem a torta tetejét.
Gyorsan dolgoztam, mert azért dermedt a csoki egy picit, úgyhogy rápakoltam a kosárkákat, majd megszórtam gyümölcsökkel, az oldalára is rakosgattam málnát és szedret.
Aztán ment a hűtőbe dermedni!
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept