Színes kalács
Színes kalács
Hozzávalók 6 személyre
- 3 dl tej
- 50 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 3 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- csipetnyi só
Továbbá szükség van még
- 1 db puncsízű pudingpor
- 2-2 evőkanál tej
- 2 -3 evőkanál cukrozatlan kakaó
- 1-1 evőkanál cukor
- 1 db tojássárgája a lekenéshez
- vaj/margarin a forma kenéséhez
Elkészítés:
A meglangyosított tejet (kelesztő)tálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel. Várjunk egy kicsit, amíg felfut. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra (én kézzel szoktam dagasztani).
A pudingport egy evőkanál cukorral és 2-3 evőkanál tejjel elkeverjük. A kakaóporhoz szintén adunk még cukrot és tejet, és eldolgozzuk.
Az összegyúrt tésztát háromfelé vesszük. Az egyik részt meghagyjuk eredeti állapotában, a másik részbe beledolgozzuk a rózsaszínű, pudingporos tejet, a harmadikba a kakaósat. Letakarva fél órán át kelesztjük. Ezután a különböző színű tésztákból 30-40 cm-es (a formánktól függően, amiben megsütjük majd) hosszú rudakat sodrunk. Összefonjuk, és az így kapott fonatot a kikent koszorúformába fektetjük. A két végét összenyomjuk, az egészet letakarjuk. További fél órán át kelesztjük, amíg a formát teljesen ki nem tölti. Megkenjük a tetejét tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. A sütő aljára tegyünk egy forró vízzel teli edénykét, mert a kalácsunk szép lesz a keletkező gőztől.
A kalács tetejét bevonhatjuk olvasztott csokoládéval is (akkor csak langyos tejjel kenjük meg a tészta tetejét sütés előtt).
Tálalás előtt szeleteljük fel.


