Baklava

beauty and style
Top olvasott cikkek

Baklava

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg dióbél
  • 15 dkg bokormogyoróbél(törökmogyoró)
  • 15 dkg mandula
  • mindegyikhez kb. 12-15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg méz
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt fahéj
  • 12 db réteslap
  • 25 dkg kocka margarin
  • 1 ek citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Az összes tölteléket a cukron kívül ledaráljuk (vagy eleve darált dolgokat veszünk :)), de nem keverjük össze. Hozzájuk keverem külön-külön a cukrot. Mindegyik keverékhez hozzáadok egy csapott kávéskanál őrölt szegfűszeget és egy teáskanál fahéjat, majd elkeverem.

Következzék a tészta maga:
Felolvasztom a margarint, de nem hagyom felforrni. Bekenem a sütőlap alját vele. Ráteszem az első réteslapot, és alaposan mindenhol bekenem az olvasztott margarinnal. A következő réteslappal ugyanezt teszem, majd a harmadikkal is. Miután a harmadik lapot is bekentem egyenletesen, ráteszem valamelyik magkeverék felét. Értelemszerűen ugyanez történik a következő öt réteggel. A maradék három réteslapot pedig a műveletsor elejével azonosan csak ráhelyezzük és bekenjük. Előmelegített sütőbe teszem (hőmérséklet pl. 8 fokozatú skálán kb. 6-os legyen).

A sütőbe tétel előtt már fel kellene szeletelnem, de ez igen körülményes lehet, ezért érdemes megvárni, ameddig a teteje kismértékben megszárad a sütőben, majd ezután kiveszem, felvágom tetszés szerint és azonnal visszahelyezem a sütőbe.

Sütés közben a mézet hígfolyóssá melegítem, beleteszem a citromlevet, 1 kk szegfűszeget, 1 tk fahéjat, 1 dl vizet, 1 ek cukrot és forrásig melegítem. Amikor elkezd sült színe lenni a remekműnek, akkor kiveszem a sütőből és a süti tetejét végiglocsolom. Ezután már megy is vissza a sütőbe és készre sütöm.

Miután elkészült, érdemes még meleg sütőből kivenni, és megelőzendő a tálcára ragadást, áttesszük a felszolgáló tálra, majd tálaljuk.

Szerezd meg most 10% kedvezménnyel Mentes anyu szakácskönyvét!

Kedvenc receptkönyvünk, melynek minden nő konyhájában ott a helye, most 10% kedvezménnyel elérhető kizárólag a FeminaShopban május 3-16. között!

Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani. Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük