Zabpelyhes túrógombóc
Zabpelyhes túrógombóc
Hozzávalók 2 személyre
- 250 g túró
- 6 ek aprószemű zabpehely +2 ek liszt
- 2 db egész tojás + 3 ek víz
- 2 ek cukor (leginkább elhagyom, mert a párom sósan eszi)
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
Elkészítés:
1. A túrót összekeverjük a zabpehellyel, tojással, vízzel,/ cukorral, vaníliás cukorral / és egy csipet sóval.
2. Az így kapott tésztát legalább 20 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely kicsit magába szívja a nedvességet.
3. Vizezett kezünkkel közepes méretű gombócokat készítünk vagy - mint én is -, fagylaltos kanállal adagoljuk bele.
(Belenyomhatunk a közepébe lyukat, és így tölthetjük keményre hűtött mogyorókrémmel, vagy eperszemmel, sárgabarackkal, málnával. Kb. 12 db lesz ebből az adagból) Bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben, újraforrástól számítva kb. 2 percig főzzük. Ezalatt feljön a víz tetejére.
4. A vízből kiszedve pirított zsemlemorzsába forgatjuk, és tejföllel meglocsolva porcukrozva tálaljuk. Én frissen reszelek zsömlét, vagy ha száraz, akkor elektromos őrlővel darálok rá.
A férjem tejfölös-sósan eszi. A lányom tejfölözi és bőven porcukrozza. Én hígított ribizlilekvárral imádom.
