13 életbevágóan fontos dolog, amire ügyelj!

Ha lakást veszel

Bátor, aki manapság lakásvásárlásba vágja a fejszéjét. Ha téged sem riaszt el a válság, legalább dönts okosan!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kis túlzással kijelenthetjük, hogy ahány ember, annyiféle szempontot mérlegel akkor, amikor lakást vagy házat vesz. A megkérdezett ingatlanközvetítő véleménye az, hogy ebben a nagy horderejű kérdésben érdemes körültekintően eljárni, hiszen egy-egy átgondolatlan döntés nemcsak kidobott pénzt jelenthet, hanem a mindennapokat is alaposan megkeserítheti.

Addig nyújtózkodj...

Ha egy családban valamilyen okból kifolyólag felszabadul egy nagyobb összeg, akkor azt gyakran lakás vagy ház vásárlására szeretnék költeni. Ez a pénz általában kevésnek bizonyul ahhoz, hogy az ingatlan árának 100%-át fedezze, éppen ezért banki hitellel egészítik ki a már meglévő milliókat.

- Ilyenkor az esetek 80%-ában torz kép alakul ki az ügyfelekben arról, hogy tulajdonképpen mire is elég a pénzük - kezdi az ilyen szituációkban jellemző hozzáállás ismertetését Szilvási Harry, a Global Hungary Ingatlaniroda ügyvezető igazgatója.
Első hallásra például hatalmas összegnek tűnhet, ha valaki 15 millió forintot tud áldozni arra, hogy házat vegyen magának, de amikor az emberek először szembesülnek azzal, hogy ez a pénz mire elég valójában, sokan csalódnak.

Érdemes tehát reálisan felmérni, hogy meddig ér a takaró, így talán könnyebb tudomásul venni azokat a kompromisszumokat, amelyeket kénytelen az ember megkötni az adott ingatlan vásárlásakor. Fontos, hogy tisztában legyenek azzal a sajnálatos ténnyel, hogy akár háttérbe is szorulhatnak olyan szempontok, amelyek inkább a kényelmet, mint a pénztárcát szolgálják.

Szorítani kell a nadrágszíjon

A magas színvonalú infrastruktúra, a kiváló közlekedési adottságok, az épület kifogástalan állapota, a kellemes környezet vagy a praktikus és korszerű berendezés olyan feltételek, amelyeket együttesen csak a tehetősebb emberek tudnak megfizetni.
- Először persze mindenki ilyen lakást vagy házat álmodik magának, de az ingatlanok megtekintése után hamar visszaszállnak a földre - mondja Szilvási Harry.

Ilyenkor felmerül a kérdés, hol és milyen formában érdemes szorítani a nadrágszíjon, mi az a kompromisszum, amit hajlandóak felvállalni az emberek. A megkérdezett ingatlanszakember szerint három oka lehet annak, ha egy ingatlant különösen alacsony áron próbálnak meg értékesíteni. Az egyik az, ha a lakás vagy ház olyan környéken található, amely nem feltétlenül tartozik a város legfrekventáltabb helyei közé. A másik az, ha az ingatlan állapota hagy némi kívánni- és költenivalót maga után, míg a harmadik esetben azonnal és készpénzben kell leszurkolni a kért összeget.

Nem csak a húszéveseké a világ

Az anyagi lehetőségek figyelembevétele mellett a legfontosabb tényező - az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint - az, hogy a potenciális vásárló életteréhez minél közelebb legyen a lakás vagy ház. Ezt a szempontot azonban felülírhatják bizonyos generációs különbségek. Ha egy fiatal egyetemista családja megteheti, hogy nem pusztán bérel, hanem meg is vesz egy lakást, akkor egészen más szempontokat vesz figyelembe, mint például egy gyermekvállalást tervezgető fiatal pár. Előbbi a városközponthoz és az egyetemhez közel, minimális mobilitást igénylő lakhelyet preferál, míg utóbbi az agglomerációban vagy egy családi házas övezetben szeretne kertes házat vásárolni.
Az idősödő korosztály számára általában lényeges szempont, hogy közel legyenek a gyerekekhez, de az egyetemistákhoz hasonlóan ők sem szívesen szállnak buszra, ezért az elsődleges célpont számukra a belváros.

Paradox módon az idősebbek a nyugalmat, míg a fiatalok a nyüzsgést keresik, ugyanott. Ezt a két szempontot követi még az, hogy gáz- vagy központi fűtés van-e a lakásban - utóbbit értelemszerűen előnyben részesítik -, illetve, hogy a vásárlást követően mekkora mértékű felújítást igényel a lakás.

Ez utóbbiakat éppen annyira fontos figyelembe venni lakásvásárlásnál, mint azt, hogy mennyi van az ember zsebében, és ahhoz képest meddig is nyújtózhat - na persze csak akkor, ha nem akarod kidobni a pénzed az ablakon.

Az ingatlanközvetítő tippjei
  • Tudd, hogy mennyi pénzed lesz: mennyi önerővel rendelkezel, és mekkora hitelre számíthatsz.
  • Tudd, hogy az mire lesz elég, azaz maradj a realitásoknál.
  • Állj készen az esetleges kompromisszumokra - például egy várható lakásfelújításra.
  • Vedd figyelembe, hogy a munkahelyed vagy az iskola, óvoda szempontjából melyik lehet a legalkalmasabb városrész.
  • Vedd figyelembe azt is, hogy elég nyugodt-e a környék, vagy bírod-e majd az ottani nyüzsgést.
  • Legyél tisztában a fűtési móddal!
  • Nézd meg a nyílászárókat és a vezetékezést.
  • Tájékozódj az infrastruktúrával kapcsolatban!
  • Vedd figyelembe, hogy felújított lakásról van-e szó, vagy sem, és az alapján ítéld meg az árát.
  • Ne feledkezz meg a szomszédokról sem!
Ezt is szeretjük