Néhány beállítás, és kevesebbet fogyaszt a tévéd

Nem csak a kikapcsolás segít!

Olyan tanácsokat adunk, amikkel energiát és pénzt spórolhatsz.

nagykep?cikkid=168666&kep=teve1-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma már a legtöbb háztartásban megtalálható a televízió, amely tájékoztató és szórakoztató funkciója miatt szinte nélkülözhetetlen. A készülékek által felhasznált energiát azonban érdemes csökkenteni, mert ezzel sok ezer forint megspórolható a háztartás büdzséjéből.

A tévével és a különböző, hálózatról működő elektronikai eszközök monitorával kapcsolatban vannak általánosan alkalmazott megtakarítási módszerek. Ilyen az, ha a képernyőkímélő helyett alvó módba helyezed a készüléket, vagy kikapcsolod azt. Még hatékonyabb, ha a stand by státusz helyett teljesen áramtalanítod a gépet. Ám mindettől függetlenül az újabb típusú televíziókon és monitorokon létezik egy olyan energiatakarékos módozat, ami gyárilag kerül bele a készülékekbe, alapbeállításként.

Mire képes az energiatakarékos beállítás?

A tévék bizonyos esetekben csökkentik a képernyő fényerejét. Csúcsmodelleknél van olyan funkció - a dinamikus háttérfényvezérlés -, amely a sugárzott műsor változásának megfelelően állítja be a háttér fényerejét, és ezzel optimalizálja az energiahatékonyságot.

A legtöbb energiatakarékos üzemmód tulajdonképpen a háttérfény fényerő-szabályozásával spórol az energiával. De egyes új generációs tévéken van olyan lehetőség is, ami úgy takarít meg energiát, hogy kikapcsolja a képet, vagyis az LCD-panelt és a háttérvilágítást egyszerre szünteti meg szükség esetén.

Egyre több a takarékossági lehetőség

Manapság az összes nívós szórakoztató elektronikai eszközöket gyártó nagyvállalat csökkenteti próbálja tévéinek energiafogyasztását. Ennek eredményeképpen kivételesen energiahatékony LED-modellek kerülnek forgalomba, amelyeket általában az A++ jelzéssel látják el.

A legtöbb ilyen tévének a menüjét is módosították, hogy az energiatakarékossági funkciókat egyszerű művelettel be lehessen állítani. A megfelelő üzemmódokkal és beállításokkal még az átlagos gyári értéken is lehet javítani. Ezek főként a panel megvilágításának módosítását jelentik, befolyásolva a fényerőt és ezzel együtt az energiafelhasználást.

Az energiatakarékos üzemmód magában foglalja a háttérvilágítás vezérlését a fényerő állításához. Emellett tartalmazhat úgynevezett screen off - sötét képernyő - funkciót is, amely kizárólag audiotartalmak esetén kikapcsolja a képet. A csúcsmodellekben stand by mode zero beállítás is van, amely gyakorlatilag hibernálja a tévét, ténylegesen nullára csökkentve annak áramfelhasználását.

A régebbi modelleken is végezhetsz beállításokat

Ha van olyan mód a készülékeden, hogy áramfogyasztás készenléti állapotban, ezt az értékét is minél alacsonyabbra kell állítani. Így a készülék energiatakarékos állapotot vesz fel a készenléti üzemmódban is.

Szinte minden tévékészülékben beállítható továbbá az, hogy bizonyos ideig tartó inaktivitás után automatikusan kikapcsoljon, ezt is mindenképp állítsd be, csakúgy, mint az energiatakarékos módozatokat, amennyiben van rá lehetőség. Fontos azonban tudni, hogy ha nincs, minden tévénél állítható manuálisan is a fényerő, ha spórolni szeretnél, ezt mindenképp állítsd alacsonyabbra.

A készenléti mód is áramot fogyaszt

Elektromérnökök is vizsgálták és kimutatták már, hogy a készenléti módban hagyott televízió, videó és az egyéb készülékek is fogyasztanak áramot. Hatékony lehet egy kapcsológombbal ellátott elosztót beszerezni, és azzal áramtalanítani a gépeket. Még jobb és modernebb megoldásnak számít a kereskedelmi forgalomban kapható energiatakarékos tévékonnektor, vagyis a stand by killer, mely készülék infravörös érzékelővel figyeli az áramfelvételt, és megakadályozza a készülékek készenléti áramfelvételét.

Ezt is szeretjük