Tűzhelysúrolásra, padlótisztításra, fényezésre
Így takaríthatsz sóval!
Legősibb fűszerünk bámulatos erejű folttisztító is. Te próbáltad már?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az apró, fehér szemű kristálypor az emberiség legősibb és legtöbbet használt fűszere, ám nem csak a húsleves vagy a tojásrántotta ízesítéséhez hívhatod segítségül.

Ha makacs szennyeződésekről van szó, a akkor is segítségedre lehet, hiszen durva felületének és nedvszívó képességének köszönhetően sok foltot legalább olyan ügyesen eltüntet, mint a legprofibb tisztítószerek, pedig az ára ezeknek a tizedét sem éri el.

Odaégett szennyeződések ellen

Az égett zsírt vagy megszáradt szószfoltot valódi izommunka levakarni a tűzhelyről vagy az edényekről. Hacsak nem szeretnél vastag bicepszet növeszteni, súrolás helyett inkább vedd elő a szórót.

Ha főzés közben a tűzhelyre löttyent az étel és ráégett, csak szórd be val a foltot, majd csöpögtess rá kevés vizet. Hagyd állni néhány percig, amíg a szennyeződés fellazul. Az elpusztíthatatlannak hitt ragacsot ezután egyszerűen letörölheted a főzőlapról.

A tűzhely megtisztításánál talán csak a zománcos edényekbe égett étel eltávolítása okoz nagyobb fejtörést. Ne légy mártír, az ilyen foltokat kézi erővel nem fogod eltüntetni. Szórj inkább t az edény aljába, önts rá egy fél pohár vizet, majd hagyd állni egy éjszakán keresztül.

Másnap tedd a lábast a tűzhelyre, és forrald fel benne a s vizet. Az oldat kiöntésével együtt a makacs folt is egyszerűen kifolyik majd az edényből.

Teflonbevonatú edényeket azonban ne súrolj se val, se más szemcsés tisztítószerrel, mert könnyen felsértheted az érzékeny teflonréteget.

Nem lesz belőle vita

A földre borult a babona szerint vitát jelez, ám ha egy padlón éktelenkedő foltra szórsz t, az nem veszekedést, hanem megkönnyebbülést hoz majd.

A padlószőnyegre került zsíros foltot egy rész és négy rész gyógyszertári alkohol keverékével dörzsöld be alaposan szálirányban, így a szennyeződés néhány mozdulattal eltüntethető.

A vörösbor eltüntetése sem reménytelen, ha időben cselekszel, és a még nedves foltra vastagon sót szórsz. Várj körülbelül 10 percig, amíg a bor beleissza magát a ba, majd porszívózd fel a szemcséket.

Ha a faparkettán víznyomot hagyott egy virágcserép, egy kevés és néhány csepp víz keverékéből készíts masszát, majd egy finom rongy segítségével dörzsöld vele a karikát, amíg az el nem tűnik.

Tipp
A zsírt és az olajat vízzel szinte lehetetlen eltávolítani az edényekről. Könnyítsd meg a dolgod, és még mosogatás előtt szórj egy kis sót az edénybe, így az magába szívja az olaj nagy részét. Hagyd állni pár percig, majd töröld ki, végül mosd el az edényt a szokásos módon.

Ha nehezen összetakarítható dolgot ejtesz a padlóra, például tojást vagy tejet, zsörtölődés helyett szórj rá t. A fehér kristály a folyadékot magába szívja, a tojást pedig összerántja, így a felmosásuk nem okoz majd bosszúságot.

Csillogó étkészlet, ragyogó poharak

Apró, erős szemcséinek köszönhetően a kiváló fényezőszer is lehet. Ha szeretnéd csillogóvá varázsolni a nagymamától örökölt étkészletet vagy a régi rézkilincset, ne költs drága tisztítószerekre, inkább a konyha felé vedd az irányt.

Keverj össze egyenlő arányban t, lisztet és ecetet, majd a masszát kend a kezelni kívánt felületre. A keverék eltávolítja a villát vagy a gyertyatartót elcsúfító oxidréteget, így azok egy egyszerű, meleg, mosogatószeres öblítés után újra csillogóak lesznek.

Ha üvegpoharaid vagy -edényeid vesztették el a fényüket, keverj el egy marék t egy liter ecetbe, és áztasd benne őket egy éjszakán keresztül. Másnap reggelre ragyogni fognak.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Kiadó Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyve segített.

Ezt is szeretjük