Nem törnek el a poharak, ha így csomagolod őket: mutatjuk a legjobb tárolási módszert törékeny tárgyakhoz
Ilyen papír és ilyen doboz kell: így lesznek biztonságban a törékeny tárgyaid a padláson.

torekeny-pohar-csomagolas2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az ember átrendezi a lakást, vagy éppen költözésre készül, a legnagyobb fejtörést a poharak, tányérok és egyéb törékeny holmik - mint a vázák vagy dísztálcák - tárolása okozza. Pedig a megfelelő technikával teljesen törésbiztosan elcsomagolhatók ezek a tárgyak is, míg újra szükség nem lesz rájuk. 

Nem is kell hozzá sok minden, csak egy kartondoboz és néhány újságpapír, illetve egy kis odafigyelés, ugyanis a helyes tárolás nagyban azon múlik, mennyi türelemmel állsz neki.

A kartondoboz

A lehetőségekhez mérten olyan kartondobozt válassz, ami elég vastag, hogy jobban védje a törékeny tárgyakat. Jól ragaszd le az illesztéseket, nehogy az alja vagy az oldala kinyíljon, miközben a padlásra viszed, vagy a költöztető kamionba rámolod a holmikat. Manapság már lehet kapni a kartondobozba elválasztó lapokat is, ezek különösen jól jöhetnek, ha tányérokat csomagolsz. 

torekeny-pohar-csomagolas1

A papír

Mielőtt elkezdenéd beletenni a poharakat, tányérokat, törékeny holmikat a dobozba, minden esetben ki kell bélelni az alját. Erre tökéletes anyag az újságpapír. Jól gyűrd össze a lapokat, mert így jobban elnyelik a rázkódást. A munkának ezt a részét - a papírgolyógyúrást - a gyerekek is szívesen csinálják, úgyhogy őket is be lehet fogni dolgozni. Nem kell finomkodni a mennyiséggel, nyugodtan használd fel a papírgyűjtésre félrerakott készletet, mert a doboz aljára legalább 10-15 centis papíralapot kell fektetni, és ugyanennyi kerül majd a tetejére is, hogy ne tudjanak mozogni a holmik odabent.

A tányérokat, poharakat érdemes egyenként is bebugyolálni, ehhez már lehet puhább papírt, például szalvétát vagy papír törlőkendőt is használni, de az újság sem rossz választás. A tál vagy pohár belsejét ki kell bélelni papírral, majd egy másik lappal körbe kell tekerni legalább egy, de inkább két rétegben. Minél törékenyebb a holmi, annál több papírréteg ajánlott.

Mindig alulra kerüljenek a nehezebb, masszívabb darabok, és felülre a törékenyebbek, így kisebb a valószínűsége, hogy egymásnak ütődnek. Ne csak a doboz alját béleld ki papírral, az egyes holmik közé is helyezz újságot, hogy biztosan ne törhessen el semmi.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tárolás

Akár a padlásra kerül végül a doboz, akár a költöztető kamionba, mindig írd rá jól látható, nagy betűkkel, hogy törékeny, így más is tudni fogja, hogy óvatosan kell bánnia vele, és te sem felejted el az évek során, melyik dobozzal kell vigyázni. A törékeny tárgyakat tartalmazó, sérülékeny dobozokat mindig a kupac legtetejére érdemes rakni. Akármilyen alaposan csomagoltál, és akármilyen jól kibélelted a dobozt, nem szabad elfelejteni, hogy üveg van benne, így nem lesz soha teljesen törésálló.

Bizarr konyhai eszközök

Nemcsak a poharakra és a tányérokra igaz mindez, hanem az összes törékeny holmira, köztük rengeteg, a konyhában használatos eszközre is. Az alábbi bizarr konyhafelszerelések közül jó néhány a törékeny tárgyak között végezné egy költözés során. Vagy ott, vagy egy múzeumban, mert egyik-másik annyira furcsa, hogy megérné kiállítani. Nézd meg, te tartasz-e otthon a konyhafiókban hasonló, jópofa holmikat.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük