5 kipróbált tipp foltok ellen
A Nagyi praktikái
Az ünnepi sürgés-forgásnak lassan vége, ideje hát ismét gatyába ráznod a lakást. Házi praktikáinkkal nem lesz nagy munka.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára te is azon szorgos háziasszonyok közé tartozol, akik még az ünnepek előtt a lehető legalaposabban kitakarították a lakást, és most kedvetlenül merednek a szőnyegre és az asztalterítőre, amin pontosan leolvasható a karácsonyi menü.

A fárasztó karácsonyi sürgés-forgás után érthető, hogy jóval kevesebb kedved van ismét rendbe szedni a lakást, ezért összegyűjtöttük neked a leghasznosabb folttisztító praktikákat, amelyek már nagyanyáink korában is beváltak.

Végezz a vízcseppekkel!

A borral szemben a víz kevésbé kártékony "foltokozó", ám a fabútorok esküdt ellensége. Legalábbis azokban a háztartásokban, ahol nem tudják, hogy a vízfoltok többféleképpen is eltávolíthatók, például egy puha, nedves kendő, egy kevés fogkrém és egy kis dörzsölés segítségével. Makacsabb foltok esetén a fogkrémet szódabikarbónával helyettesítsd, véglegesnek tűnő foltok ellen pedig a vajból, majonézből és hamuból készült keverék a megoldás: a foltot dörzsöld át a krémmel, majd egy nedves kendő segítségével töröld át és fényezd a felületet.

Mentsd meg a fát!

A fényezett, világos bútorok viszonylag kényesek, ám az ünnepi készülődésben és a vendégek fogadásakor ezt igencsak nehéz fejben tartani. Így könnyen előfordulhat, hogy egy pohár a szekrényen vagy a fotel karfáján köt ki néhány csepp bor kíséretében. A bort frissen könnyű egy vizes ruhával egyszerűen letörölni, de akkor se ess kétségbe, ha csak utólag veszed észre: fogj egy zsömlét, forrósítsd fel a sütőben, törd ketté, és dörzsöld vele a foltot addig, amíg el nem tűnik! A viaszcseppektől szintén nem kell megijedned: óvatosan lágyítsd hajszárítóval, és egy papírzsebkendővel folyamatosan itasd fel a felolvadt viaszt! Ha a folt helyét ecetes vízzel törlöd át, akkor a bútor visszanyeri eredeti fényét!

Varázsold újjá az üveget!

Az üveglappal rendelkező asztalok szintén a kényes bútorok kategóriájába sorolandók. Egy aprócska maszat, egy kissé erősebben odakoccintott kemény tárgy azonnal kárt tehet benne. Ha viszont imádod, és képtelen lennél más asztalra lecserélni, akkor citromlével ápold rendszeresen: egy friss citromot vágj ketté, csavard rá a levét az üvegre, és papírtörlővel kend szét rajta! Az esetleges aprócska karcokat pedig fogkrémmel és egy puha törtőkendő segítségével tüntetheted el.

Tüntetsd el a zsírt!

A zsír a legtöbb anyag ellensége, hiszen makacsul beveszi magát szinte mindenbe, és az esetek többségében csak nagy megerőltetések árán távolítható el. Ha észreveszed, hogy kicseppent, azonnal szórj rá sót vagy hintőport, ezek ugyanis nyom nélkül felszívják a zsírt, ha viszont a folt régi, akkor kevés melegvíz és némi mosogatószer vagy sampon sűrű keveréke, na meg egy kis súrolás segíthet csak az eltüntetésében. Az oldatot hosszanti és keresztirányban vidd fel a foltra, és miután gyengéden bedörzsölted, hagyd megszáradni. Ha szükséges, még egyszer ismételd meg a műveletet.

Mentsd meg a szőnyeget!

A gravitáció miatt a szőnyeg a legveszélyeztetettebb lakáskiegészítő, hiszen a dolgok lefelé esnek, kezdve a morzsáktól a boron át egészen a viaszig. Ráadásul tisztítása sem egyszerű dolog, ezért érdemes megóvni a szennyeződésektől, ám ha ez mégsem sikerül, akkor jöhetnek nagyanyáink praktikái! Az égési sérülések például a szőnyeg esetében egy kis csipesszel és ragasztóval orvosolhatók: a szőnyeg egy kevésbé látható részéről szedj ki néhány szálat, a csipesszel ragaszd rá a lyukra, majd helyezz rá papírtörlőt és nehezékként egy nagyobb könyvet! Száradás után nyoma sem marad a foltnak!

A vörösbort sóval és egy kevés vízzel távolíthatod el a szőnyegből, a tintát pedig langyos tejjel, míg a viaszt textilzsebkendővel, amit a foltra kell helyezni, és néhányszor óvatosan átvasalni.

Ezt is szeretjük