4 ügyes tipp, amivel lassíthatod a lakás porosodását
Ha nem akarsz naponta törölgetni
Túl gyorsan porosodik a lakás? Segítünk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A por állandó jelenléte a lakásban nem csupán esztétikai kérdés, és nem csak az állandó törölgetés jelenthet kellemetlenséget. A por ugyanis számos olyan összetevőt tartalmaz, mely allergiás reakciót válthat ki, így már csak ezért is fontos a rendszeres takarítás.

Ez rengeteg bosszúságot okozhat, ha például kedvezőtlen fekvése miatt túl gyorsan porosodik a lakás, léteznek azonban módszerek, melyek segítségével ritkábban lesz szükség a portörlésre.

Gondolj a porfogókra!

Fontos, hogy rendszeres időközönként kimosd az olyan porfogókat, mint a függönyök vagy a szőnyegek, emellett nem célszerű például falvédőket és fali kárpitokat tartani a lakásban, ezek ugyanis magukhoz vonzzák a port, melyet később is folyamatosan adagolnak a szoba levegőjéhez, így akkor is poros lesz a lakás, ha rendszeresen takarítasz.

A különféle dísztárgyakkal is hasonló a helyzet, jobb, ha nem hagysz sok mindent elöl, előbbieket pedig olyan helyen tárolod, ahol nem porosodnak.

Szellőztetés és megfelelő páratartalom

Ahhoz, hogy a porkoncentráció csökkenjen, elengedhetetlen, hogy a szoba levegőjét rendszeresen cseréld, így muszáj szellőztetni, még akkor is, ha úgy véled, épp emiatt jön be több por a lakásba.

Érdemes azonban kora reggel kinyitni az ablakokat, mikor a kinti levegő még nem olyan szennyezett, továbbá porszívózás közben is fontos nyitva tartani őket. Nem árt tudni, hogy minél melegebb van a lakásban, annál több por lebeg a lakás levegőjében, emellett a páratartalomnak is köze van a porosodáshoz, érezhetőbb a por jelenléte ugyanis, ha túl száraz a levegő otthonodban. Az ideális, 40-60%-os páratartalom csökkenti a levegőben szálló por koncentrációját.

Így takaríts!

Ha szeretnéd, hogy kevésbé porosodjon a lakás, először mindig végezd el a portörlést, utána pedig szellőztess, és porszívózd ki a lakást. Fontos, hogy lehetőleg ezt válaszd a felseprés helyett, így jóval hatékonyabb lehet a művelet. Porszívózás után érdemes felmosni a parkettát is, így kevésbé porosodik majd.

Portaszító keveréket is készíthetsz, ha egy liter vízbe egy teáskanál ecetet, illetve egy teáskanál glicerint keversz, majd ezzel mosod át a padlót, illetve áttörlöd vele a bútorokat.

Óvatosan a fűtéssel!

Ha lejjebb tekered a hőszabályozót, nemcsak a porkoncentrációt csökkentheted a levegőben, de spórolhatsz is. Ha kíváncsi vagy, utóbbit még milyen módszerekkel teheted meg, nézd meg a videót!

Termékek por ellen

Célszerű a pormentesség érdekében olyan termékeket is bevetni, mint az elektrosztatikus portörlők, illetve mikroszálas törlőrongyok, ezek ugyanis nem a lakás levegőjébe söprik a port, hanem összegyűjtik azt magukon. Mindemellett kaphatók tisztítószerrel is átitatott portalanító kendők, melyek jó része portaszító réteggel is ellátja a bútorokat. Ezek általában a televízión, illetve a számítógépen is alkalmazhatók.

Te milyen gyakran végzel portörlést?

Ezt is szeretjük