4 bevált praktika fekete és kényes ruhákhoz
A fekete ruhák mágnesként vonzzák a szöszöket, ráadásul könnyen kifakulnak. A következő praktikákkal megóvhatod őket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha betartasz néhány egyszerű mosási, illetve ruhakezelési fortélyt, könnyen megóvhatod fekete ruháidat a makacs szöszöktől, ráadásul a színüket is megőrizheted.

Előzd meg a szöszök letapadását!

Sok bosszúságtól megkíméled magad, ha a sötét, fekete színű ruhákat nem mosod együtt a színesekkel - a gépbe egyszerre csak feketéket tegyél.

Mosás előtt minden egyes darabot fordíts ki, a cipzárokat húzd be, és üríts ki nagyon alaposan minden zsebet, hiszen a rejtőzködő papírzsebkendők, apró fecnik igen kellemetlen meglepetést okozhatnak. A kényesebb selymeket, valamint a műszálas, könnyen gyűrődő viszkóz anyagokat mosózsákban is moshatod, arra azonban figyelj, hogy a zsákon se legyenek lerakódott pihék, szöszök.
A fekete ruhadarabok meghálálják, ha minden mosás előtt körülbelül fél órára hideg vízbe áztatod őket, mert így sokkal tovább megőrzik mély, egyenletes, fekete színüket.

Jól válaszd meg a mosószert!

Az éjszínű ruhadarabokat célszerűbb folyékony mosószerrel tisztítanod, mert a hagyományos szemcsés mosópor megtapadhat a ruhán, és foltokat hagyhat a szöveten. Kimondottam fekete ruhák mosására is létezik speciális folyékony mosószer, népszerű például a Perwol fekete ruhákhoz kifejlesztett folyékony terméke - bár nem a legolcsóbb, az eredmény kárpótol majd az áráért.
Az öblítőt vízzel fele-fele arányban hígítsd, és egy kávéskanál ecetet is tehetsz a keverékbe. Az ecet biztosítja a sötét ruhák foltmentes öblítését, a kellemetlen szöszöket pedig szinte leradírozza az anyagról.

Mosódió, a fekete ruhák őre

A szappanfafélék családjába tartozó, Dél-Indiában honos mosódiófa termése a mosódió, amely hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sikerét annak köszönheti, hogy teljesen antiallergén, és ára is kedvezőbb, mint a hagyományos mosószereké.
Ideális erős színű és fekete ruhaneműk mosásához, mert nem fakítja, sőt élénkíti a színeket, és az ecethez hasonlóan taszítja a szöszöket.
Allergiában szenvedőknek megváltás lehet a dió használata, mert nem tartalmaz agresszív foszfátokat. Ráadásul sokat spórolhatsz, ha átállsz a mosódió használatára, hiszen egy négytagú család egy éves mosódió-adagja nagyjából négyezer forintba kerül, míg a hagyományos mosószerekkel való mosás ennek a többszöröse - ráadásul a mosódió mellett öblítőre sincs szükség.

Szöszteleníts!

Ha megtettél minden óvintézkedést, kevés az esélye annak, hogy szöszök költözzenek a ruháidra. Ha mégis megjelennek, célozd meg a legközelebbi drogériát vagy háztartási boltot, és szerezz be szösztelenítő mágikus hengert. A ragadós felületű eszközt finoman gördítsd vagy húzd végig az anyagon, ezzel könnyen és gyorsan megszabadíthatod ruháidat a nemkívánatos pihéktől.

Ugyanezt a hatást érheted el, ha széles ragasztószalagot tapasztasz az anyagra, majd óvatosan, száliránnyal ellentétesen húzod le a ruháról.

Bevált módszer emellett, ha néhány csepp öblítőt és néhány csepp ecetet keversz el egy tál vízben, és az ily módon kapott keverékkel átitatott ruhakefével tisztítod meg az anyagot.

Fontos tudnod!
A ruháid belső felére varrt mosási, illetve ruhakezelési útmutatót mindig tartsd meg, és az azon szereplő utasításoknak megfelelően kezeld az egyes darabokat.
A színes és fekete ruhákat soha ne mosd 40 °C feletti, a kényesebb anyagokat és a gyapjútermékeket pedig 30 °C feletti hőmérsékleten. Ha kézi mosást javasolnak az útmutató címkén, a ruhát - épsége érdekében - ne tedd gépbe.
Ezt is szeretjük