4 életmentő tipp csőtörés esetére
Amíg kiér a szerelő
Véletlenül belefúrtatok a vízcsőbe? Vagy elrepedt a korhadt cső? Így orvosold a problémát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha csőtöréssel találkozol, azt biztosan hamar felismered. Ráadásul nem is csak a régi, karbantartásra szoruló csövek törhetnek el, hanem az újabbak is, például a korrózió vagy a hideg időjárás hatására.

Sőt, elég az is, ha egy szöget versz be a falba úgy, hogy nem ellenőrizted, hogy fut-e ott vízcső. A kár kijavítása akár egy vagyonba is kerülhet, főleg akkor, ha nem kezeled gyorsan a kialakult helyzetet.

Eláruljuk, hogyan csináld, amíg kiér a szerelő, hogy ne kelljen egyetlen napot sem víz nélkül töltened.

Távolítsd el a vizet!

Mielőtt bármilyen vízvezeték-szerelési munkálatba fognál, nagyon fontos, hogy elzárd a vizet - előfordulhat, hogy vészhelyzet esetén ezt nagyon gyorsan kell végrehajtanod. Így akkor is érdemes ismerned a művelet lépéseit, ha egyáltalán nem szeretnél otthon hasonló munkálatokat végezni. A víz elzárásához keresd meg a központi fűtés leeresztő csapját - de vigyázz, ez nem ugyanaz, mint a főcsap. Egy sima csapról van szó, ami a bojler vagy a kazán közelében található. Ha nyílt kifolyású, azaz kéttartályos rendszered van, akkor mindegyiknek saját csapja lesz.

A főcsap mellett ezeket is zárd el, majd kapcsold le a bojlert is, ellenkező esetben a fűtőrendszer kiszárad, így kiéghet a bojler pumpája, ami az egekbe emeli a javítási költségeket. Ezután helyezz egy nagyobb edényt a lyuk alá, és ereszd le a fűtőrendszerből a vizet.

Szükséges eszközök ideiglenes javításhoz
  • Epoxigyanta.
  • Egy darabka rongy vagy ideiglenes csőfedő.
  • Csavarhúzó.

Gyantával a cső ideiglenes épségéért

Ha a cső nem tört el, csupán egy lyuk keletkezett rajta, használhatsz gyantát a betömésére. Ha emellett döntesz, vidd fel a sérült felületre a tubuson lévő instrukciók szerint, majd ezt követően köss rá egy darabka rongyot jó szorosan.

Ha több napot is várni kell a szerelőre, vagy a baj nem olyan nagy, hogy azonnal a segítségét kérd, a biztonság kedvéért érdemes úgynevezett ideiglenes csőfedővel ellátnod a sérült részt. Ez a csövet körbeölelő fém fedő egyszerűen felszerelhető a csomagoláson megadott instrukciók alapján néhány csavar segítségével.

Szükséges eszközök, ha tartós megoldásra vágysz
  • Kis fém fűrész.
  • A cső meghibásodott részének megfelelő anyagú, hosszúságú és átmérőjű új csődarab.
  • Két, úgynevezett push-fit csatlakozó.
  • Tálka.

Ha végleges megoldásra vágysz

Ha egyáltalán nem akarsz a közeljövőben szerelőre költeni, magad is megjavíthatod a törött csövet. Ehhez szintén fontos, hogy elzárd a vizet a főcsap, illetve a mellékcsapok segítségével, és leereszd a rendszerben lévőt. Ha a rendszerben már nincs több víz, fémfűrésszel vágd ki a csőből a lyukas részt.

Az új csődarab segítségével pontosan bemérheted, hogy mennyit kell kivágnod a régi vezetékből. Ezután fogd az új csődarabot, és helyezz mindkét végére úgynevezett push-fit csatlakozókat. Ha kész, helyezd be az új csődarabot a hézagba. Ha a cső műanyag, nyomd be a régi végeit az újba, majd tedd helyre a push-fit csatlakozókat.

Ha mindennel kész vagy, feltöltheted a fűtőrendszert - egyszerűen nyisd ki sorban a csapokat. Innentől fogva folytathatod a hétköznapokat addig, amíg lesz időd és pénzed arra, hogy kihívd a szerelőt, és szakszerűen megjavíttasd a csövet.

Cikkünk megírásában Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve segített.

Ezt is szeretjük