Ecet, csalán, krumplilé: készítsd el a tavasz legjobb ablakpucoló szereit!

A ragyogó, csíkmentes tisztaságot bolti szerek nélkül is elérheted.

ablakpucolas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ablakpucolás nem tartozik a leggyakrabban végzett házimunkák közé, különösen nem az őszi, téli, fagyosabb, csapadékosabb időszakban, a tavasz kezdetén, illetve a tavaszi nagytakarítás idején azonban általában azok is tisztára suvickolják az ablakokat, akik ezt csak igen ritkán teszik meg, hiszen minden szempontból ideális időszakot jelent.

Ha kint már nincs hideg, sokan kellemesebb a nyitott ablakot mindkét oldalról letisztítani, nem beszélve arról, hogy ilyenkor a nap sem süt még annyira, hogy a gyors száradás miatt a felület csíkos maradjon. Ha utóbbit más szempontból is szeretnéd elkerülni, érdemes ecetet használnod a bolti ablaktisztító helyett, de nem ez az egyetlen lehetőség, ha természetes alternatívára váltanál.

Így pucolj ablakot ecettel!

Nem véletlenül esküsznek annyian az ecetre, ha ablaktisztításról van szó, mint ahogy az sem véletlen, hogy édesanyáink és nagymamáink is előszeretettel alkalmazták. Amellett, hogy olcsó, nagyon sokáig elég, és szinte mindig van belőle otthon, rendkívül hatékony is, fertőtlenít, eltünteti a foltokat, és csíkmentesen szárad.

ecet

Az ecetes tisztítószerhez 10, illetve 20%-os háztartási ecetet is használhatsz, amit kétszer annyi langyos vízzel célszerű összekeverned, majd szórófejes flakonba töltened. Innentől pont úgy kell használni, mint a bolti ablaktisztítót, bár jellemző, hogy az ecetes vizet könnyebb eloszlatni az ablakon, és könnyen lehet vele nagyobb ívű mozdulatokkal is dolgozni. Érdemes akár kétszer is alkalmazni egymás után az ecetes áttörlést.

Krumplilé az ablakra

Bármilyen furcsán hangzik is, a leforrázott krumplihéj használata ablakpucolásra működő módszert jelent, ráadásul semmibe sem kerül, ha azt vesszük, hogy ha nem próbálnád ki erre is, valószínűleg kidobásra ítélnéd.

A megmaradt krumplihéjból körülbelül egy-két marékkal lesz szükség. Mosd meg alaposan, ha esetleg földes maradt, majd forrázd le egy liter vízzel. Ezután szűrd le, a vizet pedig fogd fel egy edényben, ezt kell ugyanis majd használni az ablakpucoláshoz. A levet töltsd szórófejes flakonba, éppúgy, mint az ecetes vizet, és használd ugyanúgy.

Csalán, ha valami különlegeset is kipróbálnál

A csalán alkalmazása talán még régebbi praktika, mint az eceté, nagyanyáink, dédanyáink kedvenc praktikáinak koráig is bőven visszanyúlik. Hatékony, nem utolsósorban pedig természetes módszert jelent, nem beszélve arról, hogy izgalmas is mindazoknak, akik nem kevés kísérletezőkedvvel bírnak. Egy kevés ecet ehhez a módszerhez is szükséges, egy evőkanálnyit kell egy liter meleg vízhez adni, majd ebbe szórni egy marék csalánt - ehhez használj kesztyűt. Hagyd állni fél-egy órát, majd szűrd le, és használd ugyanúgy a folyadékot, mint az előző módszerek esetében. Ha nincs kedved a szűréssel bajlódni, a tisztításhoz használandó eszközt bele is márthatod a vízbe.

Ezt is szeretjük